základní škola

Budova bývalé základní školy je situována v historickém jádru města při východní hranici Městské památkové rezervace, naproti chrámu Panny Marie a přilehlého pozemku bývalého hřbitova (jižním směrem). V sousedství budovy severozápadním směrem je další budova základní školy z doby po první světové válce. Symetricky komponovaná školní budova Jana Amose Komenského o půdorysu připomínajícím písmeno E přiléhá podélným jihovýchodním průčelím ke komunikaci. Hlavní průčelí je orientováno shodně s hlavním průčelím kostela Panny Marie, tedy k jihozápadu. Směřuje do nevelkého parčíku lichoběžného půdorysu a k budově později postavené základní školy. Ostatní průčelí se uplatňují v prostoru bývalé školní zahrady, vymezené na severní straně ohradní zdí s pilířovou bránou a na jižní straně novodobým plechovým ohrazením na kamenné podezdívce. K severozápadní straně budovy přiléhá přízemní přístavek dílen z počátku 80. let 20. století, s nastavěnou vyšší ohradní zdí téměř do úrovně prvního patra školy. Trojkřídlá dvoupatrová stavba je zděná z cihlového zdiva a opatřená hladkou omítkou v kombinaci se strukturovanou omítkou bosáže (severní a východní průčelí je opatřeno světlejším okrovým nátěrem z roku 1968). Sokl fasády tvoří obklad z opracovaných pískovcových kamenů. Také hlavní vstupní portál zčásti sestává z kvalitních prvků, zhotovených z tvrdého pískovcového kamene. Fasády budovy mají novorenesanční tvarosloví, v přízemí omítkovou bosáž, v patře pásování s nárožní bosovanou armaturou. Pohledová průčelí jsou bohatěji členěná, severní dvorní průčelí je zjednodušené. Horizontálně stavbu člení sokl, kordonová římsa v úrovni přízemí, kladí s průběžnou profilovanou římsou a výrazněji vystupující hlavní římsou podpíranou hranolovými konzolkami v pravidelném odstupu, pod kterou obíhá drobný zubořezový pás.