kostel Nanebevzetí Panny Marie

Centrála, vybudovaná na půdorysu osmiúhelníku, s půlkruhovou apsidou na východě, s mělkým rizalitem ukončeným dvěma věžemi na západě, je kryta nízkou stanovou eternitovou střechou spočívající na nízkém polygonálním tamburu. Průčelí, opatřené vysokým kamenným soklem, člení plochá bosáž, přes niž jsou na nároží položeny oblé přípory ukončené ve vrcholu nad hlavní římsou postavami andělů. Přípory jsou opatřeny římsovými hlavicemi, které přechází v římsu hlavní a v římsu členící horizontálně průčelí ve výši kaplí. Obě římsy doprovází obloučkový vlys doplněný pod hlavní římsou ještě kasetami a vloženými bosami. Sdružená trojdílná okna s půlkruhovými záklenky jsou vložena do horní části průčelí, mají profilované ostění a v nadpraží spojené půlkruhové římsy. Hladké průčelí tamburu, které je opatřené na nároží příporami, člení sdružená okna s půlkruhovými záklenky a profilovaným ostěním, vložená do arkád nesených polosloupy. Průčelí apsidy člení lizény, spojené obloučkovým vlysem, a horizontální římsy, odpovídající členění centrály. Apsidu kryje nízká plechová střecha, nad níž vytváří hlavní římsa centrály nízký trojúhelný štít. Západní mělký rizalit člení na nároží ploché pilastry a jeho hladké průčelí dělí horizontální římsy navazující na římsy centrály. Přízemí tvoří otevřenou předsíň, jejíž ostění je členěno příporami, a archivolta opatřená zavěšenými nosy. Pravoúhlý vstupní portál má v nadpraží zasazen tympanon a postavou Panny Marie s klečícími anděly. Průčelí 1. patra je opatřeno ve středu velkou rosetou a po stranách okny s půlkruhovými záklenky. Nízké věže člení nárožní pilastry nesoucí zalamující se římsu, na níž spočívají nízké stanové stříšky. Boční portály tvoří edikula lemovaná pilastry a polosloupy nesoucí vlys a římsu, na níž spočívá štít s vloženým tympanonem. V tympanonu jižního portálu se nachází plastika Klanění tří králů a v tympanonu severního portálu je plastika s Pannou Marií mezi sv. Lukášem a králem Davidem. Interiér člení osm vztažených pilířů, mezi nimiž jsou v přízemí vloženy kaple oddělené od vlastního prostoru trojdílnou arkádou, a v patře navzájem spojené empory. Opěrné pilíře člení pilastry s představenými příporami, jež nesou jednak žebra středem kupole a jednak profilované arkády horních empor. Prostor je zaklenut vzdutou kopulí rozdělenou profilovanými žebry v osm polí, stýkajících se ve vrcholu v profilovanou růžici. Přízemí kaple člení polosloupy, které nesou pasy oddělující kopulky. Stěny empor člení koutové pilastry s polosloupy, které nesou přízední pasy (jsou zaklenuty valenou klenbou). Prostor je osvětlen sdruženými okny empor. Vítězný oblouk je bohatě profilován. Apsidu člení dvoudílné oblé přípory, které nesou pasy a žebrovou klenbu opatřenou svorní emporou. Prostor je bohatě ornamentálně vymalován. Nad okny empor jsou krom toho vloženy postavy církevních otců, na stěny kaplí jsou na zlatém pozadí namalována poprsí apoštolů.