chudobinec

Dům čp. 19 v Arnoštovicích je situován uprostřed návsi vedle kostela. Byl založen roku 1769 Janem Jindřichem, hrabětem z Bissingenu a původně sloužil jako špitál (chudobinec) pro poddané ze smilkovského panství. Dvě místnosti v patře s prkennou podlahou se využívaly jako skladiště pro kontribučenské obilí smilkovských poddaných. Patrový objekt obdélného půdorysu je zděný z kamene, opatřený novodobou hladkou omítkou okrové barvy. Sokl je zvýrazněný oranžovou barvou. V přízemí jsou umístěna obdélná dvoukřídlá okna orámována šambránou (v jihovýchodním průčelí jsou dvě okna zaslepená), vrata do požární zbrojnice, dvoje vstupní dveře do objektu (severozápadní průčelí, severovýchodní průčelí), která jsou rovně orámována šambránami. Patro budovy je odděleno od přízemí jednoduchými pásky, nad kterými jsou malá obdélná větrací okénka orámována šambránami a nad nimi drobná jednoduše profilovaná římsa. Ve vrcholu patro ukončuje korunní římsa. Střecha objektu je valbová s novodobou krytinou z pálených tašek. V interiéru v přízemí jsou dochované valené klenby se styčnými výsečemi v jednotlivých místnostech. V patře je dochovaný trámový strop podepřený masivním průvlakem dodatečně zpevněný sloupky. Krov objektu je původní barokní, hambalkový. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 19 a pozemek st.p. 30.