gymnázium

Výrazný objekt školy je vybudován na složitém půdorysu a zhruba sestává ze čtyř provozně spojených částí. Hlavní vstup je veden vstupním portikem vedoucím do stejně orientovaného křídla, které tak tvoří i s ohledem na umístění hlavního schodiště hlavní komunikační uzel budovy. K tomuto vstupnímu křídlu přiléhá podélně orientovaná střední část obsahující zejména učebny a kabinety. Na straně u hlavního schodiště je k tomuto křídlu dodatečně přistavěné lehké ocelové schodiště. Levé krajní křídlo (vzhledem ke vstupnímu portiku) půdorysně sestává zejména z místností běžného školního provozu a únikového schodiště. Na této straně se v parteru rovněž nachází venkovní sportovní vybavení. Pravé křídlo umístěné hned vedle komunikace obsahuje tělocvičnu a aulu, jejíž prostor původně sloužil jako kaple. K zadní části tohoto křídla je dodatečně přistavěn jednopodlažní objekt šaten. V této části je také vjezd do dvora. Všechny fasády objektu jsou jednotně tektonizované systémem rámů odpovídajícím umístění okenních otvorů. Vysoké štíty krajních křídel a střední štít na podélnými křídlem jsou několikastupňové se dvěmi u sebe osazenými okny ve středu štítové plochy, majícími půlkruhová nadpraží a bosáž ve tvaru klenáků. Střechy z pálené krytiny jsou sedlové, vyjma střechy na prostorem kaple, která je mansardová s plechovou věžičkou. Plechová je rovněž helmice na mnohoúhelníkovým závěrem kaple. Předmětem ochrany je: budova gymnázia čp. 470 na pozemku parc. č. 427.