výpravní budova

Výpravní budova čp. 193 je situována v severní části obce, podélným průčelím orientována k uliční čáře a kolejišti. Jádrem je patrová stavba téměř čtvercového půdorysu, ke které přiléhá na západní straně přízemní obdélná část. Výpravní budova je zděná stavba z cihlového zdiva s kamenným neomítnutým soklem. Fasády jsou opatřeny hrubozrnnou omítkou v kombinaci s hladce omítnutými plochami a dekorativním režným obkladem (kolem obdélných okenních a dveřních otvorů). Patrová část stavby je v hlavních pohledových průčelích o čtyřech osách, z jihu se vstupem ve druhé ose z východní strany. K tomuto vstupu vede žulové schodiště, které se směrem vzhůru zúžuje. Jižní i severní průčelí člení kamenný sokl napodobující kyklopské zdivo s cihlovou římsou, hladká kordonová římsa a desková korunní římsa. Obdélná okna ve špaletách rámuje obklad z cihelného zdiva se zaoblenými stranami. U přízemních otvorů z rámce z režného zdiva vystupují náznaky klenáků. Rámec pokračuje až ke kordonové římse a ohraničuje obdélné omítnuté parapetní pole. Okna v patře mají pouze režné zaoblené ostění. Plochy mezi okenními otvory zdobí cihlový geometrický dekor. Ve východním trojosém průčelí předstupuje elipticky zaoblené schodišťové těleso s pásy z režného zdiva a samostatnou stříškou, mírně převyšující úroveň střešního pláště budovy. Jehlancovou střechu budovy s nízkou otevřenou hranolovou vížkou ve vrcholu kryje eternit. Pokrač. viz DL. Předmětem ochrany je výpravní budova na st.p.226 a na p.p.1626/13. Pokr. popisu: Na severní straně ze střechy vystupuje obdélný vikýř o třech osách s režnými rámci. Vikýř s deskovou římsou kryje jehlancová stříška s eternitovou krytinou. Na patrovou budovu navazuje na západní straně nižší přízemní partie se shodným členěním a dekorem. Přímo k patrové budově přiléhá užší část o třech osách. Ve střední ose jižního průčelí je hlavní příchod k vlakům, s žulovým schodištěm o třech stupních, které se směřem nahoru zúžuje. Třikrát odstupněný portál z režného zdiva (se zaoblenými hranami) zakončený půlkruhovým obloukem kryje secení kovová stříška s kruhovými terčíky po stranách. Na tuto partii stavby navazuje mírně předstupující část se zvalbenou střechou v ose sever-jih (navazující na sedlovou střechu užší části v ose východ-západ). Střechu kryjí bobrovky. Na severozápadní straně budovu v odstupu ukončuje dispozičně oddělená obdélná přízemní část stavby (toalety) s totožným kamenným soklem a režným obkladem. Střechu s mírným sklonem kryje zřejmě plechová krytina. Po celé délce severního průčelí předstupuje prkenná záklopová konstrukce, podpíraná kamennými krakorci a na protilehlé straně ozdobnými litinovými sloupci. Konstrukci kryje pultová stříška. Nástupní část ohrazuje laťkový plot s kovovými truhlíky. Celý soubor oken a dveří je autentický. Z interiéru stojí za zmínku původní dřevěné výdejové okénko v čekárně, secesní dřevěný vyřezávaný prvek (kryt) na stropě čekárny a spirálový dekor kovového zábradlí v prostoru schodiště.