sýpka

Bývalá rolnická usedlost čp. 4 je situovaná na kraji osady Křivá Ves při cestě směřující od Lojovic. Objekty usedlosti se rozkládají po obou stranách této cesty, přičemž obytné stavení se sýpkou je umístěno na jedné straně, stodola a hospodářská budova na druhé straně. Předmětem ochrany je jen sýpka usedlosti. Sýpka je štítově orientovaná k místní komunikaci, přibližně k východu, kolmo k obytnému stavení (dotýkají se rohy střech). Patrový objekt obdélného půdorysu je v přízemí zděný z kamene doplněný místy pálenými cihlami, opatřený hladkou omítkou růžové barvy (opadává). Patro je roubené z hranolových trámů spojovaných na nárožích plátováním na rybinu. Spáry mezi trámy vyplňuje hliněná mazanice, směrem do dvora a v čele jsou stěny opatřeny bílým nátěrem. V přízemí jsou umístěny dva menší chlévy, přístupné ze dvora. Objekt je částečně podsklepen, jednokomorový kamenný sklípek je zaklenutý půlkruhovou valenou klenbou. Vchod do sklepa je umístěn ve štítové straně objektu pod pavlačí sklopnými šikmo položenými dveřmi. Vstup do sýpky je ze zápraží obytného stavení schodištěm vedoucím na pavlač, která pokračuje až do poloviny čela stavení. Pavlač ve dvorním průčelí spočívá na zděném přízemí, ve štítovém průčelí je vynášena konzolovitě přesahujícími stropními trámy. Z druhé strany je čepovitě zapuštěna do nosných sloupků, které podpírají trojúhelníkový štít. Pavlač je opatřena asi 1m vysokým bedněním s částečně dochovanými původními barokně vykrajovanými prkny. Ve dvorním průčelí z bednění vystupují čtyři profilované sloupky, které jsou uchyceny na přesahu střechy. Z pavlače se vstupuje do dvou komor sýpky. Portálky komor mají jednoduché trámkové zárubně, u východní komory i dochované původní jednokřídlé svlakové dveře opatřené západkovým zámkem s dekorativním kováním. Uvnitř komor jsou roubené stěny obíleny vápenným nátěrem, v čelním průčelí jsou stěny prolomeny malým obdélným větracím otvorem. Východní komora má dochovaný trámový záklopový strop, podlahy jsou prkenné. V západní, menší komoře vpravo od vchodu je vstup na půdu po žebříkovém schodišti. Krov je novodobý, střecha stavení je sedlová, mírně asymetrická, konce stropních trámů jsou předsazeny před vstupní průčelí, kryté záklopem. Trojúhelníkový štít je předsazený před roubenou část, podpíraný třemi nosnými neprofilovanými sloupky, bedněný ze svisle kladených prken, uprostřed je v bednění prolomen otvor s dveřmi na vhazování sena V horní třetině štítu jsou dva kvadrilobické větrací otvory. Střecha byla krytá původně doškami, v současnosti vlnitým eternitem. Předmětem památkové ochrany je sýpka na příslušném pozemku.