Votočkova vila

Původně letní vila je situována ve známé rekreační oblasti na jihovýchodním okraji obce Senohraby u Prahy. Stojí v severní části rozlehlého svažujícího se pozemku porostlého lesem. Stavba obdélného půdorysu je vyzděna z cihek a opatřena vápennou omítkou s rákosovým podbitím, místa zvýrazněna dřevěným hrázděním. Vyváženě rozmístěná okna jsou téměř všechna původní, místy opatřená jednokřídlými dřevěnými okenicemi. Z komunikace se pohledově uplatňuje severní a západní průčelí vily. Hlavní asymetricky umístěný vstup do domu je v severním průčelí. Zvýrazňuje jej podkrovní trojosý arkýř, prosvětlující prostor haly se schodištěm. Šest výplňových desek arkýře zdobí šablonový červeně kolorovaný ornament (připomínající stylizované květiny) na žlutém pozadí. Reprezentativní průčelí vily je orientováno na jih k lesnímu pozemku Jižní průčelí vytváří předstupující hmota zdiva, v úrovni zvýšeného suterénu s kamenným obkladem. Zdivo prolamují dva vstupy zakončené segmentovým obloukem. Navazuje dřevěná prosklená veranda s dřevěným zábradlím tvořeným vertikálními sloupky (okenní i parapetní výplně verandy bylo možné v horkém létě vyjmout a používat otevřenou verandu). Průčelí dominuje mohutná asymetricky umístěná trojosá hranolová věž se dvěma řadami oken nad sebou. Ve svrchní vyhlídkové části věže vynikají mezi okny dvojice úzkých dřevěných sloupků na konzolkách. Členitou zvalbenou střechu kryjí bobrovky, jehlancovou střechu věže s nástavcem eternitová krytina. Rozvržení interiéru připomíná dvoutrakt. Hlavní vstup do domu je po schodišti v severním průčelí. Ze zádveří se vchází ozdobnými vyřezávanými dveřmi do schodišťové haly čtvercového půdorysu. Schodiště je neseno čtverhrannými dřevěnými sloupy, zdobenými jemnou geometrickou kolorovanou řezbou. Zábradlí je členěno úzkými sloupky, které mají v horní části vysoustruženy dekorativní prohlubně. Dřevěné schodiště obíhá jihozápadní polovinu haly. Naproti hlavnímu vstupu do domu vedou dveře do největší a nejreprezentativnější místnosti vily - jídelny s navazující prosklenou verandou. Jídelnu od verandy dělí na jižní straně prosklená dřevěná pětikřídlá stěna se středovými dveřmi. Trámový strop jídelny zdobí vlnková řezba. Ve východní stěně jídelny se dochoval původní výtah, který dopravoval jídlo z kuchyně v suterénu (dodnes zůstal dnes již nefunkční výtah dochován v suterénu i v patře jídelny). Konstrukci verandy zdobí vyřezávaný a kolorovaný geometrický ornament. Východní část dvoutraktu přízemí tvoří menší místnost pokojíku a větší ložnice, ze které vedou dveře na prosklenou verandu. Pokojík i ložnice mají samostatné vstupy ze schodišťové haly a jsou i navzájem propojené. Severovýchodní pokojík má přidružený drobný prostor. Pokojík má trámový strop s vlnkovou řezbou a s vyrytými nápisy na dvou trámech: Ať má Pánbůh všechny rád / kdo zde budou přebývat. Do suterénu se vchází dveřmi na severozápadní straně haly. Prostorem schodiště se zpřístupňuje sklep a především kuchyň na východní straně dispozice. Suterén má také samostatný přístup ze zahradního jižního průčelí. Přímo naproti se vchází do rozměrnější místnosti, původně určené ke skladování zahradnického náčiní (později prádelna). Východně od vstupu vedou dveře do drobné místnosti, kterou obývala služka, propojené se sousedním prostorem původní kuchyně. V obytném podkroví jsou dvě místnosti, nověji upravené. Z podkroví se vchází po schodišti do věže s vyhlídkovou místností. V přízemí a obytném podkroví jsou dochovány prkenné podlahy, ucelený soubor původních dekorativně pojatých dveří v zárubních a kachlová kamna v suterénu. Předmětem památkové ochrany je vila čp. 81 a vymezený pozemek.