synagoga

Synagoga je umístěna v SV části městečka, při cestě směřující do Českého Šternberka. Slohově pozdně klasicistní stavba využívá originální prvky starších synagogálních architektur. Vnější ráz stavby původní. Interiér novodobě upraven. Hlavní část vystavěna na obdélném půdorysu, k jehož JV straně se pojí závěr s obdélným polem, na něž navazuje segmetové završení. Vnější omítky sytě růžově natřeny. Fasády jsou členěny nárožními pilíři, svázanými hohatě profilovanou podokapní římsou. Dva pilíře na hl. průčelí rovněž vymezují vstup. Okenní otvory situovány ve dvou úrovních: ve spodní řadě obdélné s půlkruhovými záklenky, v horní kruhové. Nad hlavním průčelím bohatě ztvárněná atika. Střecha valbová, krytá bobrovkami. Předmětem ochrany je budova synagogy na parc.č.252.