kamenný mostek

Mostek je situován JV od kostela, při SV výpusti rybníku Musík, na JV okraji zámeckého parku. Přes mostek vede silnice z Vrchotových Janovic ve směru na Křešice./ Mostek podklenutý ve spodní polovině dvěma půlkruhovými oblouky o shodném rozpětí je vyzděný z lomového kamene a místy opracovaných žulových kvádrů. Zdivo je nahozené novodobou cementovou omítkou. Severní strana mostku, orientovaná směrem k zámeckému parku, je na rozdíl od jižní strany pojatá reprezentativním způsobem. Uprostřed S průčelí mezi mostními oblouky vystupuje hranolový pilíř, v horní třetině s osazenou obdélnou pískovcovou deskou. Deska s bohatě vypraveným reliéfem hraběcího erbu pánů z Vrtby (ve štítu se třemi jeleními parohy, v klenotu s jedním párem paroží) je ve spodní části opatřena rytou datací 1717. Pilíř vrcholí nastavěným lomovým zdivem, které sloužilo jako sokl litinového kříže. Z litinového kříže se dochoval jen pozůstatek spodní části osazený ve zdivu. Jihozápadní průčelí mostku i opěrné stěny jsou opatřené cementovou omítkou, kromě mostních oblouků z opracovaných žulových kamenů. Ve vrcholu oblouků mírně předstupují vrcholové klenáky. Součástí mostku jsou opěrné stěny z lomového kamene, především zalomené zdi na SZ straně. Za pozornost stojí také vydláždění pod oblouky mostku z mohutných opracovaných kamenů. Kamenný zděný parapet nahradilo novodobé železné zábradlí (na jižní straně neúplné)./ Předmětem ochrany je kamenný mostek s opěrnými stěnami, reliéfní erbovní deskou a vydlážděním v řečišti potoka na pozemcích parc.č.p.2255/1, 824/28 a 1236.