špýchar

Špýchar stojí v čele bývalé usedlosti vedle vjezdu do dvora, štítově orientovaný k místní komunikaci. Objekt je roubený z poměrně širokých ručně tesaných trámů spojovaných na nárožích plátováním na rybinu. Spáry mezi trámy vyplňuje hliněná mazanice, zčásti vydrolená. Jednokomorová roubená stavba obdélného půdorysu je posazená na nízké kamenné podezdívce, která ve dvorním průčelí přechází v široký peron s krátkým schodištěm (krytý přesahem střechy). Vchod do objektu má trámové ostění se segmentově tesaným nadpražím. Původní jednokřídlé svlakové dveře jsou opatřené krabicovým zámkem. Trojúhelné štíty mají bednění ze svisle kladených prken. V horní třetině západního štítu je prolomen drobný obdélný větrací otvor. Sedlovou střechu kryjí eternitové šablony. Objekt je podsklepen. Jednokomorový kamenný sklípek, přístupný ze dvora se vstupem v kamenném peronu, je sklenutý půlkruhovou valenou klenbou. V komoře je trámový záklopový strop a prkenné podlahy, v její pravé části vstup na půdu po žebříkovém schodišti. Krov se stojatou stolicí má konce stropních trámů předsazené před vstupní průčelí, kryté záklopem. Předmětem ochrany je špýchar usedlosti čp. 12 na st.p.48.