kostel sv. Václava

Kostel obklopený hřbitovem stojí ve svahu na východním okraji obce. Stavba je orientovaná, podélná, jednolodní, s protáhlým odsazeným pětibokým presbytářem, k jehož severní stěně přiléhá nepravidelně čtyřboká sakristie. Loď je širší, obdélná, její podélné zdi jsou asi v poloviční výši výrazně uskočené, kryté pultovými stříškami. V ose západního průčelí předstupuje mohutná hranolová věž, k ní na jižní straně přiložena hmota schodiště. Střecha lodi je sedlová, na východní straně zvalbená, dále navazuje obdobná, ale nižší střecha presbytáře rovněž na východě zvalbená. Věž je završena cimbuřím, uprostřed vybíhá zděný polygonální jehlan. Na vrcholu helmice umístěn kovaný kříž s korouhvičkou se znakem pánů z Lipé – zkříženými ostrvemi. Nad sakristií a schodištěm jsou střechy pultové, krytina pálená taška. Hladké fasády jsou prolomeny v kněžišti podélnými okny se segmentovými záklenky, na jižní straně 2 otvory, na severní jeden, ve východní stěně nika s půlkruhovým záklenkem jako pozůstatek zazděného okenního otvoru. V jižní straně presbytáře prolomen vstup s rovným překladem. Presbytář obíhá vysoký a široký sokl. Loď prosvětlena na každé straně dvojicí termálních oken, ve zvonicovém patře věže do čtyř stran okna s půlkruhovými záklenky. Schodišťový přístavek přístupný vchodem s rovným překladem a prosvětlen dvěma střílnovými otvory na jižní straně. Hlavní vstup do kostela podvěžím, s rovným překladem, lemován ostěním z umělého kamene, nad vstupem pultová stříška. Po stranách vstupu ve věži zazděny náhrobní kameny s reliéfními kříži. Kněžiště je zaklenuto jedním polem křížové žebrové klenby a šestipaprskovým závěrem. Žebra oblé profilace se kříží v masivních kruhových svornících, pod patkami osazeny ploché reliéfní články poznamenané druhotnými úpravami. V severní stěně presbytáře sedlový portálek směřující do plochostropé sakristie, v jižní zdi segmentem završený průchod do exteriéru. Mezi kněžištěm a plochostropou lodí vítězný oblouk završený stlačeným půlkruhem, v západní části lodi umístěna dřevěná kruchta. V interiéru je nachází pozdně románská kamenná křtitelnice.