hospoda

Usedlost, přisazen ke asfaltové komunikaci, se nachází na j. okraji drobné vsi nad Maskovickým rybníkem. Jádro tvoří budova hospody s hospodářskou a obytnou částí. Její interiér je dnes nepřístupný. Zdivo je dílem smíšené a dílem kamenné. Z půdorysu obdélné budovy vystupuje na jižní straně výrazný rizalit, který je mírně vysunut k v. štítu. Budova je situována v mírném svahu, proto je přízemí vystavěno na výrazném suterénu. Interiér osvětlují velká obdélná okna, u nichž se v několika případech (na s. straně) uchovaly původní dřevěné rámy a výplně. Sedlové střechy jsou opatřeny recentní pálenou krytinou. Hlavní vstup byl veden od s., odkud se vstupovalo i do šenku. Omítané, částečně opadané fasády nesou secesní plastickou výzdobu, která se uplatňuje především na průčelí rizalitu. Západně od budovy hospody se nacházejí ruiny dvou hospodářských objektů, z nichž jeden sloužil jako stodola. Předmětem ochrany je hospoda čp. 12 - stavba na pozemku č. parc. 36.