hrad Starý Cimburk, zřícenina

Zřícenina gotického hradu na zhruba oválném návrší v údolí Třebůvky, východně nad městečkem. Třebůvka omývá patu nejprudšího dlouhého severovýchodního svahu. Skládá se z nejasných stop předsunutého opevnění, dále předhradí a na severozápadním konci návrší ze samotného vnitřního hradu. Postaven z místního lomového kamene, na severozápadním střepu vnitřního hradu zbytky vnitřních i vnějších vápenných nebarvených omítek. Předsunuté opevnění na přístupovém jihovýchodním směru silně rozrušeno, pouze stopy náspů a jam. Narušeno též výstavbou přenosového příhradového stožáru. Předhradí zhruba čtvercové, hradba ve značné výši, dochována na jihovýchodě a jihozápadě, na severovýchodě jen ve formě vysoké tarasní zdi s opěrákem na severním konci. Ve východním rohu je do ní vložen vysoký zbytek brány, čtyřboké, dovnitř otevřené, z líce jihovýchodní hradby mírně vystupující. Z brány dochován jen velký otvor se segmentovým záklenkem a šikmými špaletami. K jihovýchodní hradbě je při jižním nároží přistavena na spáru téměř kruhová bašta. V jihozápadní hradbě tři otvory po malých oknech a kapsy po stropních trámech jinak zmizelé budovy. Vlastní hrad protáhlého půdorysu, proti předhradí téměř rovně seříznutého, na severozápadě nepravidelně polygonálního. Na hraně okraje plošiny (vyjma SZ) jen sporé zbytky zdiva. V čele suťový kužel, snad po věži, též v severozápadní části vyvýšená plošinka po suti. Jihozápadní okraj zčásti vyklizen - zde zbytky podélné čtyřprostorové budovy, ve dvou severnějších valené klenby (těsně pod terénem). Na severozápadě torzo obvodové zdi, dvakrát zalomené, dochované do výše 2. patra. Ve výši podlah úskoky a kapsy po trámech - zdivo přízemí přes 2,5 metru silné, v patře o něco slabší, ve 2. patře jen asi 70 cm šíře. V přízemí půlkruhově zaklenutý prostup, v každém patře po třech otvorech se segmentovými záklenky. Otvory 1. patra se šikmými špaletami, otevřené (mimo středního) až k podlaze, v patře špalety téměř rovné a plné parapety. Špalety patrny i na odlomených okrajích torza. Na západním okraji střepu v úrovni 1. patra vybíhá ze špalety krátká tenká zídka (zbytky arkýře), pod ní mohutný opěrný pilíř. Zhruba uprostřed délky střepu vybíhá směrem dovnitř hradu kraťoučký úsek zdi, sledovatelné dále jen v nevelké výši nad terénem. K ní připojen na severovýchodě vybíhající pilíř zdi s profilovanou patkou a stopami sgrafitového kvádrování. K severovýchodnímu obvodu jádra připojeno již do svahu postavené dlouhé stavení, dělené na jihovýchodní třetině příčnou zdí, ve vnější zdi řada otvorů po trámech. Na něj navazuje příkop a val vnějšího opevnění, které na severozápadním, jihozápadním a jihovýchodním obvodě obklopovalo hradní jádro i předhradí, dlouhá jihozápadní část však zarovnána.