špýchar

Zděná budova z kamene a cihel, patrová, 2x3 osá, se sedlovou střechou krytou bobrovkami. Pod okapem přesahující stropní trámy. Při zemi sokl. Štíty v dolní části zúženy konkávními oblouky, křídla krytá cihlami. Horní partie štítů trojúhelníkové, oddělené fabionovou římsou, kryté rovněž bobrovkami. Okna obdélná, umístěná na šířku, s mřížemi. Okna v přízemí původně dvojnásobné šířky. Severní okno v přízemí SZ průčelí zazděno. V SV průčelí ve východní ose v přízemí 2 otvory, v druhé ose dřevěné dveře. V patře tohoto průčelí zazděný otvor. V JV průčelí ve střední ose vjezd s prkennými vraty. Fasáda špýcharu je členěna hladkými okenními šambránami a hladkým pásem pod okapní římsou. Záklenky oken v přízemí segmentové. Stropy interiéru trámové. Omítka fasády hrubá, na mnoha místech opadaná - pod ní starší omítka s pekováním se zbytky červených pásů na nárožích a mezi přízemím a patrem. Ohradní zeď (není předmětem ochrany) navazuje na SZ průčelí špýcharu. Je postavena z lomového kamene, neomítaná. Před JZ průčelím přistavěna velká kůlna s pultovou střechou (20. stol.). Předmětem ochrany je špýchar u čp. 9 na pozemku st.p.26/3.