kamenný kříž

Ze čtyřbokého, bohatě profilovaného podstavce vyrůstá kříž, nesoucí plastický naturalisticky podaný korpus Kristova těla. Šlachovité tělo s vystupujícími žebry je esovitě prohnuto a silně prověšeno. Kristovy oči jsou zavřené, ústa pootevřená a hlava s vousy a delšími vlasy, na nichž spočívá trnová koruna, je skloněna k pravému rameni, bedra jsou ovinuta jednoduchou, bohatě zřasenou rouškou, na levém boku převázanou provazem. Jedná se o tříhřebý typ a hřeb zaražený do mírně v nártech překřížených Kristových nohou vyčnívá z pravého nártu. Obě nohy se dotýkají koleny a jsou pokrčené. Břevna hladká, konce zdobené, ve vrcholu svislého břevna nápisová páska s písmeny I N R I. Na přední straně soklu zdobený kalich po jehož stranách jsou obilné klasy a úponky vinné révy s hrozny. Ve spodní části soklu nápis: Ode mne pak odstup to/abych se chlubil/leč v kříži Pána našeho Ježíše Krista./Galt: VI. 14./Ke cti a slávě/ukřižovanému Spasiteli/manželé/Barbara a Martin Kamenický z Králova Pole Léta Páně 1871.