krucifix

Na jižním okraji intravilánu obce, po levé straně cesty vedoucí na Mladějovské hradisko, stojí pískovcový kříž, s tělem Ukřižovaného, asi 4,5 metru vysoký, zhotovený z místního žlutého pískovce. Krucifix umístěn na pískovcovém platu o rozměrech 18 x 135 x 140 cm. Tvoří ho dvoujdílný podstavec, pylón a vlastní kříž s Ukřižovaným. Kvádrová pata soklu (64 x 77 x 77 cm) je ukončená profilací (obloun, výžlabek), jinak je nezdobená, pouze na přední straně s nápisem : „ JESUS SFARB MIT SCHMERTZEN AUS IN OPPTERLAMM KRISTEN CAIST VON HERTZEN IN AM ...........(a datace) 1814“. Dřík (95 x 64 x 64 cm) je v přední části zdoben reliéfem Panny Marie Svatokupecké (Panna Marie s Jezulátkem s korunami na hlavách), čelně vlevo je pak reliéf sv. Floriána (světec s tradičními atributy, rozměry reliéfu 58 x 38 cm). Zbylé dvě strany dříku jsou bez reliéfů, pouze s naznačenými vtlačenými kartušemi bez zdobení. Krycí římsa soklu je profilovaná (výžlabek, podvalek, obloun). Následuje pylon, jehlancovitě tvarovaný na drobném soklíku cca 168 cm vysoký, ve spodní části jednoduchá profilace, na čelní straně reliéfy nástrojů umučení Krista. Pylon ukončen opět profilací (výžlabek, podvalek, obloun). Vlastní kříž s tělem Ukřižovaného má ve spodní části bohatý rostlinný reliéf, Kristus v podživotní velikosti, ukončení ramen ve tvaru trojlistu, nahoře nápisová páska s iniciálami INRI.