venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) kolna a chlévce 4) stodola Bývalá zemědělská usedlost je situována na jihovýchodním okraji návsi v blízkosti křižovatky cest na Ptyč, Dolany a Chříč. V čele usedlosti na západní straně stojí přízemní obytné stavení s navazujícími zděnými chlévy s polopatrem. Na protější východní straně dvora stojí drobná kolna s chlévci. Jižní stranu usedlosti uzavírá o samotě stojící hodnotná roubená stodola. Oplocení pozemku od severu je dřevěné, plaňkové. 1) obytné stavení Přízemní obytné stavení je situováno v čele dvora na jeho západní straně, ve štítové orientaci do návsi. Části obvodového zdiva jsou dosud roubené. Nádvorní (východní) stranu člení vstup do síně ze zápraží a dvě dvoukřídlá okna mladší produkce bez členění, osvětlující světnici a komoru za síní. Jižní trakt domu byl vymezen pro nevelkou komoru, původně snad chlévce. Střecha je sedlová, krytá pálenou taškovou krytinou. Ve střeše je na východní straně v úrovni vstupu do komory (chlévce) velký nástřešní pultový vikýř. Dispozice je trojdílná. Stropy jsou trámové s povalem, v komoře za síní v důsledku poškození záhlaví trámů strop značně pokleslý. Ve středním dílu stavby se zachoval blok bývalé černé kuchyně. Světnici od severu osvětluje druhotně vsazené trojdílné okno. Na vnitřní straně světnice sousedící s blokem černé kuchyně se dochovala nika, která je snad pozůstatkem po nástěnném krbečku. 2) chlévy K jižnímu průčelí obytného domu přiléhá novostavba stájí a chlévů. Obdélná zděná omítaná stavba s polopatrem, krytá sedlovou střechou. Interiéry jsou zaklenuty do válcovaných profilů. Při severním štítu je nezaklenutá komora se schodištěm do půdy, nesoucí malované vročení 1938, pravděpodobně upozorňující na rok výstavby objektu. Krov je hambalkový s ležatou stolicí o čtyřech plných vazbách, střešní krytina je tašková. Interiér zaklenuté části stavby byl druhotně rozdělen příčkami při jeho adaptaci na obytné stavení. Okna a vstupy východní strany zůstaly zachovány, v jižním průčelí bylo prolomeno velké „francouzské“ okno. Při severním štítu je vstup do prostorného sklepa zaklenutého do válcovaných profilů. Fasádu člení zjednodušený lesénový řád, kordonová římsa. Kolem oken se segmentově zaklenutým překladem jsou plastické pasparty. 3) kolna a chlévce Drobná zděná stavba kolny a chlévců, dělená na dvě nestejně velké části. Jižní část je zaklenuta do válcovaných profilů. K jižnímu štítu přiléhá z vnější strany dřevěné jednoramenné schodiště s podestou umožňující přístup ke vstupu do podkroví. Střecha je sedlová, krytá taškovou krytinou. 4) stodola V jižní části usedlosti stranou od ostatních objektů stojí unikátní stavba roubené stodoly, nemající obdoby nejen po celé vsi, ale i širším okolí. Obdélná stavba o dvou pernách a průjezdném mlatu má sedlovou střechu, na severní straně je nad vraty vytažen pult a při západním štítu je střecha pravděpodobně až druhotně protažena až na terén pro uschování zemědělského nářadí. Krov je hambalkový.