pavilon Brněnských výstavních trhů s vyhlídkovou věží

Jednou ze zásadních emblematických staveb areálu Brněnského výstaviště tvoří pavilon G, původně nazvaný Pavilon Brněnských výstavních trhů (či Obchodně živnostenský pavilon) s dominantní 45 m vysokou vyhlídkovou věží. Pavilon navržený jako atriová stavba se třemi kolmo navazujícími křídly protáhlých obdélných půdorysů soustředěnými kolem obdélného dvora s bazénem otevřeného v JV směru k hlavní páteřní ose areálu Výstaviště. Na této straně zužovaly široký schodištní vstup na vyvýšenou plochu nádvoří kratší obdélné výběžky z JZ a SV křídel akcentované věžemi, které vytvářely dojem brány střežící vstup do nitra pavilonu a současně spolu s centrální vyhlídkovou věží trojici vertikál kontrastně dynamizujících horizontální hmotu křídel pavilonu. Ze s tředního SZ křídla s centrálním převýšeným rizalitem železobetonové konstrukce vystupovala působivá architektura 45 m vysoké věž se středním dříkem nesoucím zalamované schodiště završeným deskou, na kterou byla ocelovými táhly zavěšena konstrukce skleněného pláště stavby. V dříku se nacházel výtah, jehož nahrazením těžkým rychlovýtahem během rekonstrukce z let 1957-58, způsobilo postupné narušování a deformace věže. Rekonstrukce z 50. let 20. st. rovněž nahradila původně dřevěnou konstrukci SV a JZ křídel železobetonovými stavbami a úpravou prošel celý pavilon. V r. 1988 havarijní stavebně-technický stav pavilonu vedle k jeho demolici až na střední část SZ křídla s věží a k úplné rekonstrukci a dostavbě pavilonu došlo až r. 1996 podle návrhu architektonického ateliéru Rudiš+Rudiš, který za tuto realizaci získal ve stejném roce Grand Prix Obce architektů v kategorii Rekonstrukce.