pavilon Akademie výtvarných umění

Architekturu pavilonu tvoří jednoduchý podélný kvádr s bočně vybíhajícím zaobleným parterem (výška 10 metrů, šířka 10 metrů, délka 21–31 metrů). Přízemí hlavního průčelí původně zleva rámovala přistavěná prosklená předsíň se třemi schody a integrovaným vstupem, jejíž nízké nadpraží zdobil nápis „AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ“. Vchod byl později zcela přebudován, když se stal součástí nového spojovacího traktu mezi objektem a sousedním Pavilonem Umělecko-průmyslové školy. Podélná jižní a severní základna budovy je šestiosá, mohutný blok nad ní potom čtyřosý. Zprava na straně čelní je orámován třemi ortogonálními arkádami pro výzdobu. V minulosti v nich byly osazeny alegorické sochy ženských aktů představující Malířství, Sochařství a Architekturu, které v klasickém provedení zpracovala tehdejší studentka akademie a budoucí sochařka Marie Kulhánková – Wagnerová (1906–1983). Do dnešní doby se bohužel nedochovaly. Zleva na straně zadní je následně orámován slepými plochami se symetrickými železobetonovými armaturami neb lizénami a dvěma úzce podélnými podstropními okénky. Příčná, tj. západní strana budovy je v prvním patře prosvětlena okny, východní strana naopak jedním půdorysně zakulaceným oknem v přízemí, které je součástí dvanáctiosého pásu okenních otvorů, jenž z boku obíhá stavbu od jihu k severu (na jihu rizalit + 3, jihovýchodní ohbí 1 + 1 zakřivené, na východě 1 oblé, severovýchodní ohbí 1 zakřivené + 1, na severu 4). Dříve byla všechna okna třídílná, dnes jsou ale převážně čtyřdílná a v zaobleném parteru navíc vyplněna luxferami. Interiér je tvořen vstupní halou s podestovým schodištěm, které vede do sálu v prvním patře. Jeho strop je prosvětlen skleněným světlíkem valbového tvaru, jenž vyčnívá nad úroveň střechy. V čase výstavy se v něm prezentovala malířská a sochařská škola. Pilířová prostora v přízemí byla rozčleněna panely a vyhrazena pak grafické a architektonické škole. Rovněž travnaté prostranství před objektem krášlily sochy na podstavcích.