socha Herkula

Kvádrový sokl, dole s profilovanou širší patkou a nahoře ukončený vyloženou profilovanou římsou, na němž je osazena sochařská figura Herkula v životní velikosti. Herkules je zachycen ve vzácném okamžiku odpočinku, jak se unaven opírá o svůj kyj, přes nějž má přehozenu kůži Nemejského Lva. Zabití lva bylo prvním z dvanácti úkolů, které měl bájný hrdina splnit. Posledním úkolem bylo přinést jablka ze zahrady Hesperidek, která Herkules schovává v pravé ruce za zády a antický hrdina je tak zachycen ve chvíli spočinutí po slnění všech náročných úkolů. Figura Herkula stojí v kontrapostu na nízkém plintu nepravidelného tvaru s nakročenou levou nohou. Silná postava se zdůrazněnou muskulaturou se opírá o mohutný kónicky kyj zapřený podél jeho levého boku. Přes kyj je přehozena lví kůže, jejíž cíp s tlapou lva zakrývá slabiny figury. Levou rukou Herkules objímá rukojeť kyje, v pravé ruce schované za zády, drží tři jablka.