1000160818 - Brněnské veletrhy a výstavy
Brněnské veletrhy a výstavy
Pisárky
Výstaviště
výstaviště
BVV; Zemské výstaviště

anotace

Unikátní výstavní komplex, jeden z nejucelenějších souborů české moderní architektury. V I. etapě vznikly objekty pro Výstavu soudobé kultury v Československu otevřenou roku 1928. II. etapa představuje výstavbu z let 1955 - 1961.

popis památkové hodnoty

Areál brněnského výstaviště patří k nejucelenějším souborům české moderní architektury. První etapu představují objekty vzniklé v letech 1926 -1928 pro Výstavu soudobé kultury, k desetiletému jubileu Československé republiky, která reprezentovala úspěch mladého českého funkcionalismu. Druhá etapa představuje výstavbu objektů z let 1955 - 1961 pro výstavbu československého strojírenství a následující veletrhy a odpovídá rozsahu československé architektury s estetikou tzv. socialistického realismu a úsilí o spojení se světovou architektonickou tvorbou při využití moderní stavební techniky.

popis

Brněnské výstaviště se nachází v lesnatém údolí čtvrti Pisárky. Podnětem k vybudování výstaviště se stala jubilejní Výstava soudobé kultury v Československu zahájená 26.5.1928. V roce 1923 byla vypsána soutěž na urbanistické řešení areálu, v níž zvítězil návrh Josefa Kalouse. Autorem definitivního urbanistického řešení byl Emil Králík. Celá dispozice se rozvíjí od centrální brány, od níž vybíhají dvě hlavní centrální osy. Areál brněnské Výstavy soudobé kultury se stal manifestací moderní architektury. K tomu přispěly i experimentální stavby obytného charakteru ( domy přímo na výstavišti a v Žabovřeskách kolonie Nový dům). Poválečné obnova výstaviště byla dokončena a rozšířena novými pavilony pro výstavy československého strojírenství v letech 1955 - 1957. V současné době je areál využíván pro mezinárodní i národní akce celoročně a je rozšiřován novými výstavními pavilony.

• Kód CZ 1080, Brno, město statutární, Město Brno, Brno-město, Jihomoravský kraj
  • Kód CZ 56505, Pisárky (B), dílec území (dominantní), Pisárky, Brno-město, Jihomoravský kraj