hradiště a zřícenina hradu Deliba

Vrch o nadmořské výšce 446 m nad soutokem Javornice s dalšími 2 vodotečemi, vrchol ve směru Z-V s prudším Z a S svahem, J svah je pozvolnější a nižší. Hradiště zaujímalo nejen plochu vrcholu, ale i část JZ svahu. Vrcholová plošina oválného tvaru ca 85x15 m byla porušena středověkým hradem. Na V straně klesá plošina prudce o ca 10 m, do hrany plošiny je zaříznut příkop o šířce 3-4 m a hloubce ca 2 m. Na Z, JZ a SZ je příkop široký 4-6 m a hluboký max. 2,5 m. Toto opevnění je středověké.Z jeho JZ části vybíhá k JZ kamenný val hradiště s vnitřním převýšením ca 0,5 m, vnějším 1,5 m a šířce 12-14 m. S průběh valu je nezřetelný. Plocha je porušena stopami těžby. Celková plocha hradiště je ca 1,1 ha. Na lokalitě listnatý les s převahou dubu a akátu, místy křoviny. 1998 položena M. Metličkou menší sonda Z od JZ části středověkého příkopu, získány zlomky keramiky umožňující datování hradiště, na vrcholové plošině drobná sondáž T. Durdíka, získány zlomky keramiky z 15. stol.