kostel sv. Prokopa

Kostel je postaven na hřbetu terénní vlny uprostřed návsi. Jedná se o přibližně orientovanou jednolodní podlouhlou stavbu s nepatrně odsazeným kněžištěm ukončeným pěti stranami osmiúhelníka. Loď je členěna na východní nižší a západní vyšší a širší část, v ose západního průčelí je předsazena věž. K severní straně presbytáře je přistavěna polygonální sakristie, k jižní straně věže se přimyká oválné těleso schodiště. Z vnější strany kněžiště podpírá pět omítaných pilířů završených pultovými stříškami. Kostel je završen sedlovými střechami, nad presbytářem střecha valbová, nad věží jehlancová. Hladké fasády lodi jsou na každé straně prolomeny trojicí segmentem završených oken lemovaných jednoduchou šambránou, v závěru kněžiště čtyři původní okna s lomeným záklenkem vyplněným troj a čtyřlistou kružbou. Hlavní vstup prolomen v podvěží, završen segmentem, bez zdobení, krytý stříškou. Věž je přepásána římsou navazující na korunní římsu, v nižších patrech na západní straně prolomeny dva obdélné otvory, ve zvonicovém patře na každé straně segmentem završený otvor, všechny lemovány jednoduchou šambránou. Prostor kostela je rozdělen na tři části. Západní širší a vyšší část lodi je zaklenuta dvěma poli valené klenby oddělenými pasem, v ní vložena hudební kruchta s rovným podhledem nesená hranolovými pilíři. Východní část lodi plochostropá, od západní části oddělena segmentem završeným obloukem, kněžiště za lomeným vítězným obloukem zaklenuto žebrovou paprsčitou klenbou, žebra klínového profilu se protínají v hladkém kruhovém svorníku a zabíhají přímo do zdí, bez konzol. V severní zdi kněžiště kamenné sanktuárium, v jižní zdi dvoudílné sedile. V severní i jižní zdi dále prolomeny segmentem završené průchody – do sakristie a ven.