sloup se sousoším - Morový sloup

Morový sloup stojí uprostřed třebovského náměstí. Skládá se z architektonického základu, na kterém jsou osazeny sochy světců. Materiálem architektonických prvků je místní pískovec, sochy jsou z mladějovského pískovce. Na osmibokém základu o třech stupních je osazena balustráda, tvořená hranolovými balustrami se širokým soklíkem a entazí. Mezi balustrami jsou na rozích hranolové sokly s obdélnými zrcadly, které společně s kuželkami nesou hladký parapet, který je směrem k radnici přerušen a mezi dvěma sokly jsou zde osazena kovaná vrátka se zlacenými detaily. Za zábradlím stojí velký čtyřboký hranolový sokl s nakoso postavenými vydělenými částmi v rozích. Sokl je profilovaný a nad ním se na stejném půdorysu zvedá architektonický podstavec s volutami v rozích. Uprostřed každé strany je akantová kartuše s nápisem, jen naproti radnici je oválné okénko s kovanou mříží se zlatými hvězdami, za kterým je jeskyně sv. Rozálie. Nad římsou soklu stojí nad volutami v rozích postavy morových světců (sv. Šebestiána, Rocha, Františka Borgiáše a Karla Boromejského), uprostřed mezi nimi se zvedá sokl sloupu, který je na stranách obklopen zvýšenými sokly dalších soch světců (sv. Josef, Antonín Paduánský, Petr a Jan Nepomucký), pod každou z těchto soch je akantová kartuše s oválným zrcadlem s nápisem a chronogramy. Na dvou hranolových soklech se zvedá sloup s korintskou hlavicí,který nese postavu Immaculaty na zeměkouli, šlapající na hlavu hada. Panna Marie má pozlacenou kruhovou svatozář s hvězdami osazenou do vrchní části zad.