kamenný kříž
Hodonín
Dubňany
Dubňany
krucifix

Datovaná pozdně barokní sakrální památka místního významu. Součástí prostředí jsou dvě lípy.

popis

Na konci obce po levé straně silnice vedoucí do Kyjova stojí na čtvercové betonové podnoži krychlová základna, v horní části profilovaná. Na ní spočívá dřík s oblou patkou a stěnami zdobenými rytým rámem, v horní části na osu obloukovitě ujmutým s plastickým tulipánovitým motivem. Na čelní straně v rámu rytý majuskulní nápis: CRIIxCHRI STI•ANNO 1784 I•P Na protilehlé zadní straně rytý záznam o opravě: Obnoveno r. 1897 Podstavec završen prstencovou římsou a profilovanou římsovou deskou, na níž stojí na nízkém plintu vysoký pylon s profilovanou patkou, stěnami zdobenými rytým rámem, s plastickým rostlinným dekorem na čelní straně a ve spodní třetině s čtvercovým otvorem - patrně zde bylo rameno na zavěšení lucerny. Pylon je ukončen profilovanou římsou, která nese vlastní kříž s pravoúhle ukončenými břevny. Na kříži kamenná socha Krista s rukama rozepjatýma ve tvaru T, velká těžká hlava s ostře řezanými rysy klesá k pravému rameni. Nad hlavou plastická nápisová blána. Výška 4,35 m. Materiál: pískovec