venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) kolna 4) špýchar 5) ohradní zeď Usedlost tvoří obytné stavení s navazujícími chlévy a kolnou a na protější straně dvora stojící zděný špýchar, dále zděná pilířová brána, vše seskupeno kolem podélného dvora. Před štítovým průčelím obytného stavení vybíhá do návsi drobná předzahrádka, vymezená plaňkovým plotem se žulovými sloupky na cihelné podezdívce. 1) obytné stavení Patrový objekt se zděným přízemím a roubeným patrem, ve štítové orientaci do návsi, krytý sedlovou střechou se šindelovou krytinou. Jižní štítové průčelí do návsi je v přízemí trojosé, omítky jsou drsné s hladkými bílými rámy kolem oken. Patro nad světnicí tvoří roubená dvouosá komora s okny v původních rámech. Štítové průčelí vrcholí trojúhelným štítem s lomenicí - spodní část štítu vyplňuje slepá arkáda, horní do klasového vzoru složená prkna s krycími lištami. Dvorní průčelí je v úrovni zděného přízemí hladké, s dvojicí obdélných oken světnice, nad nimi v roubené stěně patra další dvojice oken. Interiér je řešen jako dvoutrakt se světnicí a přilehlou světničkou. Sklep jednoprostorový valeně zaklenutý. Vstup do objektu ze síně, umístěné v navazujícím objektu chlévů. 2) chlévy Navazující chlévy na obdélném půdorysu jsou zděné hladce omítané, kryté sedlovou střechou (tašky bobrovky). Fasády hladké. Dvorní průčelí pětiosé - po stranách obdélné vstupy s kamenným ostěním s nadsvětlíkem. Levý vstup je v nadpraží opatřen nápisem “No 13 Baier Margaretha 1867”; ústí do síně, z níž je přístupné sousední obytné stavení. Pravý vstup vede do chlévů. Vpravo od vstupu do síně drobné čtvercové okénko v dřevěném rámu (dvoudílné, jednokřídlé, čtyřtabulkové). Mezi portály dvojice obdélných oken chlévního typu s kamenným ostěním, podokenními římsami a vloženými proplétanými mřížemi. Nad levým vstupem krátký úsek kordonové římsy, nad ním obdélné okénko. V rozsahu chlévní části probíhá jednoduchá fabionová korunní římsa. Severní štít je zděný, na spodní straně vymezený jednoduchým pásem korunní římsy; v dolní části štítu obdélné ležaté okénko v kamenném ostění s podokenní římsou a proplétanou mříží (obdoba oken chléva), nad ním ve vrcholu štítu na výšku obdélné okno se segmentovým záklenkem. 3) kolna Objekt na užším obdélném půdorysu, stojící za objektem chlévů, krytý sedlovou střechou s eternitovými šablonami. Přízemí zděné, cihelné, v jeho levé části drobné chlívky. Patro z větší části dřevěné, plášť ze svisle kladných prken; spáry mezi prkny kryté lištami. Dvorní průčelí v jižní části otevřené do interiéru; trámový překlad po délce podložený dřevěnými sloupky s pásky. 4) špýchar Špýchar stojí vpravo od brány proti obytnému stavení. Patrový objekt na obdélném půdorysu, v okapní orientaci do návsi, vyzděný z lomového kamene, krytý sedlovou střechou (šindel). Dochovány zbytky vnějších omítek. V západním štítovém průčelí, orientovaném k obytnému stavení, je v přízemí obdélný vstup se stlačeným záklenkem, vlevo od něj přizděný opěrák; v patře obdélný otvor s půlkruhovým záklenkem opatřený bedněnými dveřmi. Ve vysokém hladkém štítu štěrbinové větrací okénko. Na jižním průčelí, orientovaném do návsi, dvojice nad sebou umístěných štěrbinových větracích okének. Přízemí zaklenuté valenou klenbou, patro plochostropé s trámovým stropem, objekt je opatřen dvojitým krovem. Ke špýcharu směrem do dvora navazuje torzo hospodářské budovy – zbytky kamenných zdí mírně vystupující nad terén. 5) ohradní zeď Mezi obytným stavením a špýcharem probíhá krátký úsek ohradní zdi s vjezdovou branou a brankou pro pěší. Ohradní zeď a pilíře z lomového zdiva, se zbytky omítek, kryté pultovou stříškou spádovanou do dvora, chráněnou šindelem. Vrata dřevěná dvoukřídlá, vrátka prkenná svlaková. Prostor předzahrádky je vymezen plaňkovým plotem mezi žulovými sloupky na cihelné podezdívce.