areál zámku Slavkov

Zámecký areál ve Slavkově u Brna je tvořen barokním zámkem na půdorysu písmene U s výrazným čestným dvorem uzavřeným na východní straně dvěma samostatnými budovami předzámčí, které se zámeckou budovou vytváří oválné prostranství zámeckého nádvoří. Vlastní zámecká budova je obehnána hlubokým příkopem a se zahradou je spojena subtilním mostkem se sochařskou výzdobou. Zámecký příkop odkazující na starší stavební etapu vývoje zámku je spojen s rozsáhlými sklepními prostorami pod zámeckým nádvořím. K zámku přináleží rozlehlý park, který je v horním parteru u zámku navržen ve francouzském stylu s velkými bazény s vodotrysky akcentovanými bohatou sochařskou výzdobou. Vzdálenější plochy parku jsou komponovány ve stylu anglického volně krajinářského parku.