soubor soch - část cyklu Kristových pašijí

Popis: Křížovou cestu tvoří 5 zastavení: 1. zastavení: Loučení Krista s Marií, 2. zastavení: socha Kristus na hoře Olivetské, 3. zastavení: socha Bičování Krista, 4. zastavení: socha Korunování Krista trnovou korunou, 5. zastavení: socha Kristus klesá pod křížem. Vzdálenosti mezi jednotlivými zastaveními nejsou stejná (kolem 100 až 200 m). 1. zastavení – situované tak 10 m západně od budovy restaurace poblíž nádraží ČD a v blízkosti staré lípy; v okolí zatravněná a mírně svažitá plocha. Socha Loučení Krista s Marií umístěná na pilíři vysokém necelý 1,5 m; profil pilíře obdélný se zkosenými hranami; zdivo pokrývá hladká omítka; předsazená krycí deska žulová s jednoduše profilovaným čelem. Na menší základové desce umístěné vlastní pískovcové sousoší v životní velikosti. 2. zastavení – nachází se ve svahu zhruba 15 m od jižního okraje hlavní silnice; skoro v těsné blízkosti po jižní straně vedena železniční trať; po stranách stojí staré lípy; bezprostřední okolí zarostlé různými keři. Sousoší Krista na hoře Olivetské tvoří 5 soch. Socha anděla postavená na zhruba 3 m vysokém pilíři jehlancovitého tvaru; vyzděný z velkých nepravidelných žulových a pískovcových bloků; ve spárách drobné šíbry; ve východním boku pilíře a při patě 2 velké obdélné dutiny; pískovcová socha v životní velikosti obrácená obličejem k východu (chybí hlava). Proti andělovi klečící socha Krista na nižším žulovém krychlovém podstavci; socha pískovcová na nízké základové desce (hlava chybí). V souboru ještě 3 sochy apoštolů (dva ležící a jeden sedící). 3. zastavení – socha Bičování Krista umístěná tak 5 m od jižního okraje vedlejší silnice a na zhruba vodorovné zatravněné ploše. Tak 1,5 m vysoký pilíř má obdélný profil se zkosenými rohy; zdivo hladce omítnuté; žulová předsazená krycí deska na čele jednoduše profilovaná. Sousoší tvoří 2 pískovcové sochy v životní velikosti; osazené na společné nízké desce. 4. zastavení – nachází se také po jižní straně vedlejší silnice, zhruba 2 m od jejího okraje; plocha okolo vodorovná a zatravněná. Socha Korunování Krista trnovou korunou spočívá na tak 1,5 m vysokém obdélném pilíři se zkosenými rohy; předsazený sokl hladce omítnutý; ve zdivu pilíře vidět cihly; předsazená a profilovaná krycí deska ze žuly. Pískovcové sousoší tvoří sedící socha Krista a stojící socha biřice. 5. zastavení – umístěno na odbočce cesty z vedlejší silnice, a to po levé straně jdeme-li od města; situované v příkrém zatravněném skarpu; nedaleko staré lípy aleje. Pilíř pod sochou obdélný se zkosenými rohy; zdivo hladce omítnuté; předsazený sokl po výšce 2x odsazený; žulová krycí deska po obvodě předsazená. Pískovcová socha Krista klesajícího pod křížem provedená v životní velikosti; za Kristem stojíc postava zbrojnoše.