základní škola

Samostatně stojící mohutná obdélná třípatrová budova se dvěma postranními a jedním centrálním křídlem situovaným do dvora. Hlavní průčelí je členěno na osu umístěným obdélným rizalitem do výše prvního patra, kde jeho střecha tvoří terasu se zděným zábradlím. Rizalit je symetricky prolomen dvěma pravoúhlými vchody s prosklenými dveřmi, přístupnými po jedenácti schodech. Portál tvoří dvojice sloupů bez patky s abakovou hlavicí. Plocha mezi vchody je prolomena čtyřmi vysokými dvoudílnými okny, osvětlujícími vestibul. Nad rizalitem je fasáda prolomena osmi pravoúhlými dvoudílnými okny, z nichž v prvním patře jsou dvě francouzská a jsou situována jako druhá zkraje. Tato okna jsou vstupy na terasu. Fasáda po obou stranách rizalitu je prolomena po 6+6 trojdílných oknech, z nichž trojice oken osvětluje jednu třídu. V prvním patře průběžná podokenní římsa, ve 2. patře podokenní římsa sdružuje trojici oken, ve 3. patře průběžná vysazená podokenní římsa. Vysazená korunní římsa nese valbovou střechu, krytou pálenou taškou. Na obou okrajích hlavního průčelí fasáda v celé výšce ustupuje, na nároží mohutný sokl se sloupem čtvercového půdorysu, který nese vystupující římsu. U sloupu stojí vždy dvě identické, zrcadlově umístěné alegorické postavy v nadživotní velikosti. Vlevo J. A. Komenský s otevřenou knihou, vpravo postava ženy se schýlenou hlavou, která v pravém podpaží nese zavřenou knihu a v levé ruce drží ratolest. Na pravém nároží dvě ženské alegorické postavy. Pohledově vlevo žena se skloněnou hlavou s dekorativním účesem. V pravé ruce drží u pasu zavřenou knihu a v levici ratolest spuštěnou dolů. Žena vpravo s hlavou mírně skloněnou drží v pravé ruce u těla svitek a na levé dlani nese globus. Obě jsou oděny do dlouhých šatů a plášťů. Fasáda bočních křídel členěna soklem a vyloženou římsou, která odděluje první a druhé patro. Třetí patro je odděleno další vyloženou kordónovou římsou. Vertikálně je fasáda členěna čtyřmi pravoúhlými okny a jedním trojdílným pravoúhlým oknem v nároží budovy. Na zadním průčelí dominuje centrální křídlo, které je prosvětleno luxfery a je v něm umístěno schodiště. Navazuje na ně obdélná budova tělocvičny, krytá valbovou střechou. Vnitřní dispozice se odvíjí od ústředního dvouúrovňového vestibulu členěného třemi stupni s dvěma polygonálními sloupy v nižší části a 4 čtvercovými sloupy ve vyšší části vestibulu. Strop je plochý s plasticky vystupujícími výztužkovými prvky. Po obou stranách vestibulu se rozbíhá chodba, přístupná pravoúhlým vchodem v plochém ostění obloženém umělým kamenem. Z chodby je přístup do tříd a šaten, umístěných do dvora. Schodiště se na podestě v mezipatře rozděluje do dvou ramen. Zábradlí je zděné, obložené umělým kamenem. Na stropě schodiště štuková dekorace. Všechny místnosti plochostropé, v suterénu se pohledově uplatňují konstrukční prvky. Celá parcela školy je obehnána železným plotem ne zděné podezdívce se zděnými sloupky. Před hlavní vchodem je uzamykatelná dvoukřídlá kovová branka.