radnice

Volně stojící pozdně historizující stavba, základně na obdélném půdorysu, s nepravidelným uspořádáním nadzemních pater a bohatě členěnými fasádami. Část suterénu, přesahující nad úroveň terénu, a přízemí jsou omítnuty, s průběžnou rustikou. V dalších dvou patrech je kombinováno režné zdivo s bílým omítnutím, zdůrazňujícím tektonické a dekorativní prvky. Fasády jsou na všech stranách horizontálně členěny jednoduchou, ale omítnutím výraznou kordonovou římsou mezi přízemím a prvním patrem a střídmě zdobenou korunní římsou s pronikajícími suprafenestrami oken druhého patra. Valbová střecha, ve východnějším vrcholu valby s čtyřbokou věžicí s ochozem a osmibokou jehlancovou střechou s lucernou, je kryta taškou, otevřena dvěma vikýřovitými segmentovými okny a malými větracími okénky. Segmentové vikýře jsou stejně jako věžice oplechovány. Čtyři vysoké komíny. Okna dřevěná, hlavní vstup s dekorativní mříží. Pravá polovina fasády obrácené do Masarykova náměstí je řešena jako samostatný osově souměrný celek, vystupující mírně před ostatní hmotu fasády a završený štítem v celé výši střechy. V levé ze tří okenních os přízemí se nachází hlavní vstup do radnice s krátkým prostým přístupovým schodištěm. Portál je tvořen ustupujícím zvlněným ostěním se středovým klenákem s florálním motivem a supraportou v podobě zvlněného a prolamovaného štítu na přepásaných pilastrech. V místě náběhu oblouku přepásávají celek portálu úseky profilované římsy. Dveřní otvor je pročleněn dekorativní mříží a zasklen, součástí ozdobného mřežoví jsou obdélné dveře s ukončujícím segmentovým obloukem. Prvním a druhým patrem i štítem prochází barevně odlišená, osově souměrná kompozice širokého okna s balkonem, zakončeného stlačeným obloukem a nesoucího na konzolách reliéf spravedlnosti. Po stranách reliéfu se ke kompozici připojují po obou stranách dvě spojitá okénka se zdobenými nadokenními římsami. Celek zakončují hodiny, ještě výše se v ose nacházejí dvě drobná spojitá okénka.Zdobený okraj štítu s čučky je ve vrcholu ukončen reliéfem anděla nesoucího erb s růžicí. Na místě zlomu na fasádě se k osově souměrné části fasády přimyká drobná rotunda se vstupem do suterénu radnice, v přízemí a suterénu ji na fasádě doplňuje vždy jedno širší, segmentově zakončené okno, v prvním a druhém patře navazují tři osy obdélných oken. Prvním a druhým patrem levého nároží prostupuje arkýř, v pásmu střechy zakončený polopatrem s oválnými okénky a drobnou zvoncovitou kupolí. Osově je řešena také levá polovina fasády do Národní třídy, není však na fasádě hmotově odlišena a její štít dosahuje pouze přibližně do půlky výšky valby. Osou prochází v prvním a druhém patře i ve štítě jednoduchý pilastr, po jeho stranách se v prvním patře nacházejí dvě obdélná okna, ve druhém patře ztrojená drobnější okénka. Ve zbývající části fasády navazují ve všech patrech tři okenní osy, nově proražený vstup do suterénního patra a hmota terasy. Na straně do ulice Jánošíkovy předstupuje před fasádu rozlehlá terasa s dřevěnou prosklenou verandou v pravé části, dobudovaná podle původních plánů v letech 2002-2003. Na fasádě je omítnutím i samostatnou okenní osou přiznáno hlavní i vedlejší schodiště, úzké vedlejší schodiště se navíc v úrovni prvního a druhého patra vyklenuje z fasády jako štíhlá věžice, přesahující posledním patrem do pásma střechy a zastřešená kuželovitě. Okna na zbývajících částech fasády jsou nepravidelná ve svém tvaru (pravoúhlá okna různého členění), velikosti i umístění. Čtvrtá, nejprostší fasáda, obrácená do ulice Dobrovolského, naznačuje pouze okenní osou s širšími okny v prvním a druhém patře, propojenými parapetem, osové řešení pravé části fasády, ukončené zmiňovaným arkýřem. V levé části se ve všech patrech nacházejí dvě okenní osy, zcela vlevo navazuje hmota terasy s dřevěnou verandou. Na fasádě směrem do náměstí je umístěna pamětní deska obětem II. světové války. Interiér: V přízemí a prvním patře zachována štuková výzdoba stěn a stropů haly se schodištěm, dlažba na odpočívadlech a zábradlí schodiště. Ostatní dlažby nové, plastové dveře. Štuková výzdoba zachována také v některých místnostech (v dnešní obřadní síni), většina místností však nově upravená, plochostropá, s novými podlahami. Nad druhým patrem do části půdy vestavěno střešní patro s přiznanou střešní konstrukcí. Suterén s klenutými stropy, během přestavby od roku 2001vybaven zásobovacími prostory a bezbariérovými vstupy ve hmotě terasy a v části hlavní stavby.