usedlost Bertramka

Původně viniční usedlost z počátku 17. století upravená okolo pol. 18. st. jako předměstská vila. Na konci 18. století byla na místě vinice vytvořena romantická zahrada. V letech 1786-1791 zde pobýval hudební skladatel W. A. Mozart. V 50. letech 20. století byl v hlavní budově zřízen jeho památník. Předcházela tomu úprava objektu do podoby z doby Mozartova pobytu. Do areálu je zahrnuta vila se sallou terrenou čp. 169 s Mozartovým památníkem v interiéru, přilehlé hospodářské objekty bez čp., tj. špýchar (sýpka) a na ní navazující stodola a ostrém úhlu další, přízemí hospodářská budova, dále pavilon s terasou, zahrada včetně zahradních prvků (schodiště, zídky), ohradní zeď, brána, pilířové oplocení, v zahradě pomník Mozarta, na samostatné parcele mimo areál je situovaná ještě fontána se sochou Živý pramen a nejvzdálenější barokní brána v ulici Na Popelce.