nájemní dům

Trojkřídlý pavlačový dům je vystavěn na nároží ulice Milady Horákové a náměstí 28. října. Je koncipován jako trojpodlažní se sedlovou, nad nárožím zvalbenou, střechou. Jihovýchodní fasáda směrem do ulice Milady Horákové má 10 os, přičemž ústřední osa s průjezdem je v patrech zdvojená a první osa od západu má v přízemí vstup. Severovýchodní fasáda na náměstí 28. října má os 21, ale přízemí zcela nekoresponduje s patry. První, třetí a pátá osa od jihu je v patrech pravděpodobně druhotně zaslepená. V přízemí je o jednu osu méně a nepravidelně se zde střídají vstupní a okenní otvory. Všechny otvory jsou pravoúhlé, pouze vjezd z ulice M. Horákové má segmentový záklenek. Přízemí je členěno pásovou rustikou, kolem bývalých vstupních otvorů do jednotlivých obchodních prostor, jejichž pozice je částečně změněna, jsou jednoduché pilastry ukončené římsovitou hlavicí navazující na profilovanou římsu oddělující přízemí od 1. patra. Vjezd je zdoben jednoduchou šambránou, po stranách jsou nájezdové kameny. Okna v patře jsou opatřena pásovou profilovanou šambránou, jednoduchou římsovitou podokenní římsou a suprafenestrou vynesenou na volutových konzolkách. Uprostřed obdélného pole mezi suprafenestrou a šambránou je šestilistá květina v ozubeném kruhu. Dvě okna nad vjezdem jsou sdružena do jedné šambrány, podokenní i nadokenní římsy. Druhé patro je odděleno další jednoduše profilovanou kordonovou římsou. Okna jsou vložena do šambrán, tentokrát jednodušším než v prvním patře. Korunní římsa je vynesena na konzolkách, nároží je zaoblené. Všechny tři fasády ve dvoře mají v obou patrech pavlače. Jedno ze schodišť je umístěno v SZ fasádě (při rohu se sousední SV fasádou). Ve všech třech podlažích je vždy jedno rameno schodiště vedoucí dolů a jedno nahoru – v přízemí je tak možné vstoupit do sklepa, ve druhém patře na půdu. Schodiště je sklenuto segmentem, stejně jako jeho ústí na pavlače. Podobně je řešeno druhé schodiště v SV fasádě (při rohu s JV fasádou). Vyjma otvorů na schody nahoru a dolů však obsahuje ještě třetí segmentově sklenutý otvor vedoucí do chodby (v přízemí zaslepený). Fasády jsou pravidelně členěny vstupními a okenními otvory, některé ze vstupů jsou segmentově zaklenuté. Veškeré okenní i dveřní otvory na všech fasádách mají druhotné výplně z různých období. Převažují dřevěná dvojitá šestitabulková okna z poloviny 20. století, některé výplně jsou starší jiné mladší (včetně plastových výklopných, a to i na uliční fasádě). Pavlač je nesena novodobými železnými traverzami, zábradlí je staré několik let. Schodiště z teraca zábradlí postrádá zcela. V interiéru je objekt plochostropý, povrchy jsou z 2. poloviny 20. století.