venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) hospodářská část 4) kolna I. 5) sklípek 6) ohradní zeď s bránou a brankou Usedlost se nachází při západním okraji části vsi Stará Pasečnice. Uzavřená dispozice areálu venkovské usedlosti kolem obdélného, k severu se svažujícího dvora, sestává z: obytné části, chlévů, hospodářské části, kolny I, sklípku a ohradní zdi s bránou a brankou. Při západní hranici dvora stojí stavení nad obdélným značně podélným půdorysem, orientované ve směru S-J. Ve středu dispozice situováno roubené obytné stavení, na které z jihu navazuje otevřená zčásti zděná kolna I., ze severu zděná hosp. část (chlévy) a na ní roubená kolna II. (dnes již nestojí), vše pod společnou sedlovou střechou. Naproti obytnému stavení stojí chlévy a jižně od nich sklípek. V závěru dvora stávala stodola se sedlovou střechou (zřícená). Vjezd do dvora z jihu, zděnou omítanou bránou s brankou, na stranách s úseky kamenné ohradní zdi.