vodní tvrz

Na jižním okraji obce v ulici Na Tvrzi při levém břehu Svratky situovaná volně stojící, jednotraktová, částečně podsklepená obytná budova někdejší vodní tvrze, vystavěná ze smíšeného zdiva na obdélném půdoryse. Gotická patrová věžovitá tvrz s mladším cihlovým hospodářským přístavkem, jejíž severní průčelí člení hranolový arkýř spočívající na segmentovém záklenku neseném kamennými krakorci. Záklenek porušený novodobým prolomením okenního otvoru. Severně a východně od tvrze jsou dochovány pozůstatky původního vodního příkopu (již mimo rozsah památkové ochrany) napájeného z řeky Svratky, která tvoří jižní bariéru přístupu k tvrzi. Předmět památkové ochrany tvoří: gotická tvrz čp. 72 včetně přístavku a krytého vstupního schodiště.