hradiště Dänemark, archeologické stopy

Hradiště se rozkládá na úzké skalnaté ostrožně jižně od městské části Kutná Hora Žižkov, tyčící se nad zákrutem řeky Vrchlice, nad mlýnem zv. Dänemark. Akropole která zaujímá vlastní úzkou ostrožnu je od Z, J i V chráněna strmými srázy, na S navazuje planina na níž se rozložilo předhradí oddělené od S šíjovým opevněním, dnes již nezřetelným. Archeologický výzkum doložil opevnění soustavou tří příkopů doprovázených valy. Na akropoli byla výzkumem odkryta kamenná lícovaná hradba (nejstarší doposud odkrytý doklad kamenné hradby u nás). Archeologické výzkumy, které objasnily vývoj dvojfázového osídlení a fortifikace probíhaly po celé období 80. let 20. stol. Hradiště je datováno do eneolitu - kultury řivnáčské. Na povrchu jsou patrné terénní zásahy ze středověku a raného novověku způsobené těžebními aktivitami.