dům

Jednopatrový řadový dům č. p. 81 v jižní části východní fronty náměstí vystupuje spolu se sousedními domy č. p. 80 a č. p. 82 z uliční fronty o trakt podloubí, které je v současnosti funkčně propojeno s z domovní dispozicí zadních traktů. Obdélného půdorysu na hloubkové parcele. Střecha mansardová, v průčelí do náměstí se třemi zděnými barokními štíty. Krytina betonová. Vstupní západní průčelí je v přízemí dvouosé, v patře pětiosé, ukončeno je třemi barokními vikýři. Přízemí s pásovou bosáží je prolomeno dvěma oblouky původního podloubí, severní půlkruhový, jižní stlačený. Severní je vyplněn skleněným výkladcem, v jižním je výkladec kombinován se vstupem. Ten je umístěn ve středu, tvoří jej dvoukřídlé novodobé dveře. Patro je od přízemí odděleno profilovanou kordonovou římsou. Okna patra jsou plastová trojkřídlá, dělená v horní třetině poutcem. Okna jsou osazená ve špaletě, lemována jsou profilovanými šambránami, které jsou obíhány pilastry navazujícími dole na průběžnou podokenní římsu a nahoře na návojovou římsu s konzolami. Prostor mezi okny a nadokenní římsou je zdoben rostlinnými motivy. Parapetní výplně jsou od sebe odděleny diamantovými řezy a vyplňují je rostlinné festony. Vikýře jsou mají podobu edikuly a jsou prolomeny v krajních a střední ose, vyplňují je dvoukřídlá plastová okna. V ose okenních otvorů jsou plastické odstupněné klenáky zabíhající pod korunní římsu. Nad ní vystupuje jednoosý vikýř s elipticky ukončeným čtyř-křídlým oknem osazeným ve špaletě. Po stranách okna jsou nevýrazné pilíře, které přecházejí až do profilované v ose elipticky projmuté elipticky římsy. Vikýř je doplněn po stranách volutovými křídly. Dvorní průčelí je třípodlažní, oproti přední části domu je v je zde mezipatro. Průčelí je tříosé. Přízemí je prolomeno v pravé ose segmentem ukončeným dveřním otvorem. V levé ose je okénko obdobného obrysu. V pravé polovině 2. podlaží je terasa s předloženými dřevěnými stupni. Okna v 2. a 3. podlaží jsou osazena ve špaletě. Na přízemí se síní navazuje ve východní části domu o cca 100 cm vyšší mezipatro, ze kterého je přístup do prvního patra, které je rovněž vyšší o cca 100 cm.