poutní cesta z Prahy do Staré Boleslavi

Výklenkové kaple poutní tzv. Svaté cesty z Prahy do Staré Boleslavi se nacházejí na území hl. města Prahy a na území Středočeského kraje v katastrálních územích Vysočany, Kbely, Vinoř, Podolanka, Dřevčice a Brandýs nad Labem. Situovány jsou na severní (levé) straně podél hlavní komunikace ve vzdálenosti mezi 400–600 m. Jednotně pojaté kaple mají obdélný půdorys a čelní stranu otevřenou půlkruhově zaklenutou nikou. Završené jsou trojúhelníkovým štítem s rozeklanou profilovanou římsou, podpíranou dvojicí pilastrů s toskánskými hlavicemi. Vrchol kaplí zdobí kamenný křížek. Na území hl. města Prahy jsou pod rejstříkovým číslem 40703/1-1635 evidovány tyto kaple: k. ú. Vysočany: kaple č. 14 (zv. Jeníkovská), parc. č. 1686/33; k. ú. Kbely: kaple č. 15 (zv. Kájovská), parc. č. 1936/4, kaple č. 17 (zv. Krupecká), parc. č. 1939/1; k. ú . Vinoř: kaple č. 23 (zv. Nezamyslická), parc. č. 1578/4: kaple č. 24 (zv. Nicovská), parc. č. 1577/1, kaple č. 25 (zv. Obergürgentálská), parc. č. 272/6, kaple č. 26 (zv. Pakenská), parc. č. 1130, kaple č. 28 (zv. Hradopražská), parc. č. 1472/14. Na území středočeského kraje jsou pod rejstříkovým číslem 30788/2-2136 evidovány tyto kaple: kaple č. 30 v Podolance, kaple č. 32, 33, 35, 36, 38 v Dřevčicích, kaple č. 41 ve Vrábí a kaple č. 42 v Brandýse nad Labem.