kostel sv. Mikuláše

Farní kostel sv. Mikuláše byl zbudován na severním okraji mírně se svažující náhorní plošiny před jejím zlomem od údolí řeky Oslavy, ve kterém je situováno jádro města se zámkem (bývalým středověkým klášterem cisterciaček). Kostel je orientovanou jednolodní stavbou se západním odsazeným půlkruhově zakončeným presbytářem, k východnímu štítovému průčelí přiloženou hranolovou věží, při ní do obou koutů vsazenými čtvrtválcovými schodištními útvary a sakristií vystupující na severní straně lodi a presbytáře. Střecha je sedlová, nad závěrem presbytáře tvaru poloviny kuželu, krytinou je pálená taška bobrovka, věž je kryta komolým polygonálním jehlanem, plechovou cibulí, nad ní tamburem otevřenými zaklenutými arkádami s klenáky, výše další cibulí a završena je hrotnicí s makovicí a dekorativním křížem s paprsčitou svatozáří. Průčelí lodi a presbytáře člení mírně předsazený sokl, lizénové rámy (na presbytáři se sdruženými lizénami). Průčelí jsou završena podstřešním pásem římsového kladí ukončeného vyloženou profilovanou korunní římsou. Průčelí věže a schodištních čtvrtválců jsou řešena podobně, jen lizény nahrazují pilastry s římsovými hlavicemi prostupujícími římsy, v případě schodištních útvarů římsy korunní, u věže vyloženou profilovanou kordonovou římsu oddělující horní etáže věže, které člení lizény přeťaté nahoře další kordonovou římsou. Věž završuje vyložená korunní římsa na všech stranách uprostřed zalamovaná a obloukově vyklenutá nad hodinovými ciferníky. Průčelí lodě a presbytáře jsou prolomena velkými okenními otvory se šikmými špaletami zaklenutými elipsově s ústupky, otvory lemují profilované šambrány. Na jižní straně je presbytář přístupný pravoúhlým vstupem opatřeným šambránou. Věž je na východní straně v přízemí otevřena pravoúhlým hlavním vstupem s kamenným ústupkovým lištovým portálem s ušima s kapkami a rokajovou kartuší uprostřed překladu. Nad portálem je věž prolomena půlkruhově zaklenutým okenním otvorem s profilovanou šambránou a nad ním výše malým oblým otvorem opatřeným rovněž šambránou. Zvonicové patro věže je na všech stranách prolomeno půlkruhově zaklenutými okenními otvory rámovanými profilovanými šambránami a uzavřenými dřevěnými žaluziovými okenicemi; nad nimi, nejvýše, se nachází čtyři hodinové ciferníky. Do vnějších stěn věže, lodě a presbytáře jsou vsazeny renesanční a barokní pískovcové reliéfní náhrobníky a pamětní desky. Interiér kostela je přístupný zaklenutým podvěžím. Loď je zaklenuta valeně s výsečemi, presbytář oddělený vítězným obloukem mohutně vyklenutou plackou, klenby vybíhající ze svazčitých pilastrů s římsovými hlavicemi dekorovanými bohatou profilací jsou členěny ornamentálními štukovými zrcadly. Loď je na východní straně opatřena hudební kruchtou s dynamicky zvlněným čelem podklenutou třemi poli plackové klenby na dvou pilířích doplněných na čelní straně pilastry se stylizovanými iónskými hlavicemi dekorovanými palmetami; kruchta má zděný parapet členěný vpadlinami a vystupujícími obdélníky mezi pilastry, parapet je ukončen profilovanou římsou.