zámek Vinoř

Zámek stojí na okraji obce v parku. Je jednopatrový, čtvercového půdorysu - nároží má však konkávně vybraná a vstupní průčelí ve střední části konkávně ustupuje. Před zámkem se nachází drobná stavba na čtvercovém půdorysu (bývalá vrátnice), čtvercový čestný dvůr je ohraničen jednopatrovými hospodářskými budovami a uzavřen branou. Ze středu zámku vybíhá pavilon s polygonálním tamburem prolomeným okny a mansardovou střechou, který osvětluje centrální sál. Okna stavby mají šambrány s uchy, fasády vertikálně člení lizénové rámce (při nárožích s rustikou). Horizontální část rastru tvoří římsy, zakončuje je zděná atika. Hlavní průčelí má v přízemí konkávní trojosé střední části arkádová okna zaklenutá půlkruhovým obloukem, na střední ose potom kamenný znak přerušující římsy mezi podlažími a nad atikou štítový nástavec s hodinami. Ve druhém patře zahradního průčelí je ve středu konkávní balkon s balustrádou, který nesou čtyři konzoly. Hlavní částí interiéru je ústřední sál přes dvě patra, jehož kopule je členěna výsečemi. Do dvora a do arkády vedou ze sálu tři vysoké arkády. Další centrální sál se nachází ve třetím podlaží a osvětlují jej okna tamburu. V interiéru se zachovalo mnoho prvků, jako dřevěné obložení stěn, rokokové štuky, supraporty, či kachlová kamna.