dům

Dům č.p. 125 v Růžové ulici stojí JZ od náměstí, u schodiště vedoucího ke kostelu sv. Prokopa, zadní stranou obrácenou do svahu sousedí s budovou márnice u kostela. Jedná se o zděný patrový dům orientovaný podélnou šestiosou stranou rovnoběžně s ulicí, JV tříosá štítová strana je obrácena ke schodišti se sochami sv. Petra a Pavla. SZ štítová strana je dvouosá. Hladká fasáda je včetně štítů lemována lizénovými rámci. Hlavní SV průčelí je členěno do 6 os, v přízemí je třetí osou z jihu vchod do domu. Dveře jsou obdélné, dvoukřídlé, rámové, v horní části se skleněnými výplněmi, krytými zdobnou kovovou mřížkou. Jsou velmi dekorativně zdobené, v dolní části 2 obdélné výplně s ustupující profilací, v horní části jsou vegetabilní prvky kombinovány s architekturou. Dveře jsou zasazeny dovnitř, šambrána tmavé barvy s uchy. Vchází se jimi do malé vstupní předsíně, odkud vedou dveře do dvou bočních místností pro veřejnost a na jednoramenné kamenné schodiště do patra a do hospodářského zázemí. Kvalitní architektura domu postaveného v barokní podobě s mladšími úpravami. Při rekonstrukci r. 1993 byly vyměněny původní dřevěné stropy za betonový monolit. Z důvodu změny provozu byl zrušen krámek s dřevěným výkladcem v levé části přízemí a byl nahrazen 2 okny. Nově bylo využito i podkroví, kam byl vybudován nový přímý vstup do podkrovní části ve střeše,na svahu vedle márnice. Všechny prostory obou pater jsou plochostropé. Okna obdélná, dvojitá, s poutcem, osazena v líci, trojkřídlá, třítabulková, ven a dovnitř otevíravá. Lemována jsou jednoduchými šambránami, podokenní římsa je jednoduše profilovaná. Střecha je sedlová, krytá lepenkovými šablonami, v SV straně jsou do ní prolomeny 4 arkýře s třítabulkovými okny s poutcem.