dům

Dům č.p. 32 v Liberecké ulici stojí nedaleko křižovatky silnic do Českého Dubu a do Záskalí. Obytný objekt je patrový, z části s dalším patrem zpola vestavěným do půdního prostoru. Základní půdorys ve tvaru písmene L je doplněný na JZ straně ještě krátkým, dvoupatrovým křídlem se schodištěm nad chodbu. Sokl budovy a částečně nároží jsou obloženy lícovými cihlami. Střecha je sedlová s valbičkou nad štítem hlavního průčelí, kryta eternitem. Hlavní severovýchodní průčelí je členěno do čtyř os a dvou nestejných částí. Pravá část je jednodušší, se sedlovou střechou a plně vyzděným bočním štítem. Levá část je o patro vyšší, zvýrazněna rizalitem ukončeným štítem s polovalbou. Plocha štítu je členěna hrázděnou konstrukcí, spočívající na profilových konzolách. Středem fasády rizalitu - mezi okny přízemí až po parapet horních oken je štukový reliéf ovocného stromu v trávníku přivázaného ke kůlu. Okna mají šambrány secesních tvarů, průběžné parapetní římsy jsou z neomítaných cihel. Šambrány jsou v přízemí obdélné s níže položenými uchy, v horní části zakončené segmentem s klenákem. V patře jsou šambrány ukončeny profilovanou římsou. Okna jsou obdélná s poutcem členěna do T, v horní části dále dělena na deset tabulek, jsou vsazena dovnitř. Okna v hrázděném štítu jsou tři, vsazena přesně do půli hrázdění. Jsou obdélná, dvoukřídlá, s poutcem, horní křídlo dělené do šesti čtvercových polí. V bočním jihozápadním průčelí, které hraje taktéž doplňující úlohu k průčelí hlavnímu, jsou v úrovni 2. patra umístěna jen 2 malá obdélná okna, členěná vertikálně do dvou tabulek, bez dalších ozdob, a v 1. patře pak 3 obdélná okna shodného charakteru jako okna v průčelí. Tato fasáda je hladká, zdobená jen pokračující cihlovou římsou mezi přízemím a 1. patrem. V mírně svažitém terénu je nad kamennými schody umístěn hlavní vstup do domu, krytý pultovou střechou, nesenou na dřevěných sloupcích s mírně vydutými podpěrami. Sloupky i podpěry jsou truhlářsky zdobené rostlinným ornamentem. Z levé strany je boční část vchodu pod střechou kryta ozdobným podbitím. Dveře původní, dřevěné, jednokřídlé, členěné na vrchní obdélnou část, vyplněnou sklem a původní kovanou mříží s rostlinným motivem a spodní část se středovou kytkou v kruhovém medailonu, po stranách se 3 vertikálními zářezy a pod nimi tří vertikálních obdélných výplňových rámů s rostlinným ornamentem. Boční SZ je zcela hladká a zadní fasáda členěná různými novodobými okenními otvory, bez dalších ozdob.