usedlost Miranka

Usedlost Miranka (Halovka) byla postavena v r. 1830 v záp. části zahrady dnes nedochované starší budovy usedlosti. V letech 1833 - 36 byla při objektu zřízena továrna a současně upravena hlavní budova. V r. 1886 výrobní budovy přestavěny na továrnu na měděné zboží fy STABENOW, současně na levé straně upravena a zkrácena obytná budova. Výroba zanikla v r. 1905, objekt v majetku Pražské spojovací dráhy užíván jako sklad. Přední část haly při Husitské ul. byla v r. 1910 upravena na kino Ponec a přistavěna loggie při ulici. Rekonstrukce části haly s kinem v r. 2000. Na straně pod Žižkovem při trati Turnovské dráhy opěrné zdi. Provedeny z kyklopského zdiva, zakončeného kamennými deskami a parapetní cihelnou zídkou s kamenným krytím, z níž vychází kované oplocení z kolmých a vodorovných prutů s vloženými dvojicemi kroužků.