kostel Nanebevzetí Panny Marie

Obec Hevlín leží v rovinaté krajině nedaleko levého břehu Dyje. Kostel je postaven v jejím centru. Dřívější urbanistický kontext dominantní stavby kostela obklopené ze stran nižší zástavbou je v současnosti narušen jednostranným ubouráním domů na západní straně. Stavba je podélná, jednolodní, s odsazeným půlkruhově zakončeným presbytářem směřujícím k severovýchodu. Na protilehlé straně z půdorysu mírně vystupuje hranolová věž s hlavním vstupem situovaným v podvěží, po jejích stranách konvexně vystupují segmenty točitých schodišť. Po bocích presbytáře jsou dvě obdélné přístavby završené pultovými střechami, loď kostela a presbytář jsou kryty sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou, na věži je odstupněná zvonová střecha nesoucí cibuli a makovici završenou křížem. Hlavní vstup skrze věžový rizalit je obdélný s kamenným ostěním, po jeho stranách jsou na podstavcích umístěny barokní sochy svatého Filipa Neriho a svatého Jana Nepomuckého. Nad vchodem je prolomen velký segmentem završený okenní otvor lemovaný přepásanými šambránami. Vstupy na schodiště po stranách jsou obdélné, nezdobené, nad nimi dvojice úzkých obdélných oken lemovaných šambránami. Vstupní průčelí je obdobně jako i loď a presbytář lemováno lezénovým rámem a soklem a završeno výrazně vyloženou profilovanou podstřešní římsou, nad kterou vystupuje atiková zídka s čučky po stranách. Nároží věže a lodi jsou konkávně probraná, u věže lemovaná pilastry s iónskými hlavicemi a nesoucími římsové kladí, nad hodinami segmentově vypjaté. Věž je ve zvonicovém patře do čtyř stran otevřena půlkruhově završenými okenními otvory lemovanými přepásanými šambránami. Loď je na každé straně osvětlena dvojicí segmentem završených oken a kruhovými okny nad nimi, otvory jsou lemovány přepásanými šambránami, kněžiště osvětleno dvěma segmentem završenými okny. Interiér je zaklenut valeně s výsečemi, kněžiště je ukončeno konchou. Patu klenby vyznačuje průběžný římsový vlys nesený pilastry s kompozitními hlavicemi. Klenby i stěny jsou opatřeny výmalbou.