vodní mlýn

Vodní válcový mlýn s pohonem a turbínou v intravilánu obce na hrázi zdejšího rybníka. Rybník měl pro provoz mlýna funkci akumulační nádrže. Jednotraktová budova obsahuje obytnou část, mlýnici a lednici. Okapovou stranou je budova situována rovnoběžně s hrází a silnicí vedoucí po její koruně. Kolmo na mlýnskou budovu přiléhá betonová nádrž na vodu, která plnila funkci kašny pro pohonný zdroj mlýna - kašnovou Francisovu turbínu s kolenovou sací rourou. V lednici jsou zachovány ve zdivu prostupy pro řemenový náhon pracovních strojů mlýnice. Mlýnice je vybavena dobře zachovaným strojním zařízením předválečného výrobce - české mlynářské továrny "Union", z technického muzejního hlediska nejcenější jsou válcové stolice (jedna čtyřválcová, dvě dvouválcové). Fasáda mlýnské budovy je opatřena secesní výzdobou.