základní škola J. Seiferta

Rozsáhlá 3-patrová budova z let 1893 - 94 s křídly do ulic Krásová, Přibyslavská. Kaple vysvěcena 14. 10. 1894. Hlavní fasáda 13-osá, boční 9- a 14-osá. V hlavní fasádě středový čtyřosý risalit. Risality rovnež zdůrazněna nároží a ukončení fasád budovy v bočních ulicích. Při dvorní straně hl. křídla navazuje dvouramenné schodiště. Fasáda pojednána plasticky odstupněnou bosáží a rustikou. Okna přízemí nad kvádrovaným soklem půlkruhove ukončena, lemována bosováním s motivem klenáku. V ose vstupní portál, lemován dvojicemi polosloupu na soklech, nesoucích oblomený pás kladí s římsou, která pokračuje po celé fas. a odděluje přízemí. Okna 1. p. lemována profil. šambránami a římsou, pod ní v risalitech vlys s radou čtverc. polí. V parapetech oken 1. p. diamantové motivy a slepé balustrády. 2. p. ve str. risalitu členěno rustik. pilastry se štuk. kartušemi, nad okny konzolky nesoucí nadpraží s festony a přímé římsy, ostatní okna s nástavci se štuk. výzdobou a trojúhel. frontony. Okna 3. p. nasazena na římsu a pás štuk. dekor. výzdoby, v šambránách s přímými římsami. V nárožních risalitech lemována pilastry s korint. hlavicemi na hladké ploše fasády. Strední risalit vyvýšen nad korunní římsu a členen vysokými půlkruh. okny s profil. archivoltami a štuk. výzdobou cviklu mezi vyššími pilastry s kor. hlavicemi a zdobenými spodními částmi dříku. Nad okny nápisové desky se jmény (Štítný, Komenský, Palacký Jablonský). Hl. římsa se zubořezem, profil., na nárožích nastavena attikovou zídkou s kuželkovou balustrádou, v prevýšené části hl. risalitu římsa výraznější, konzolová. Boční fasády členěny obdobně. Dvorní fasády jednodušší, bez nadokenních říms. V interiéru zachováno archit. členení vestibulu, zaklenutého 2 poli zrcadlové klenby s výraznou podstropní římsou a přímým pasem, neseným konsolami ve tvaru kompozitních hlavic. Na rustikované ploše sten motivy slepých oken s prof. šambránami a dekor. nástavci. Prostory suterénu zaklenuty segmentovými, vestibul, chodby a podesty v patrech zrcadlovými klenbami. Na chodbách pod náběhem klenby probíhající profilovaná podstropní římsa. V prostoru schodiště zachovány původní prvky zábradlí s pilířky. Ve 3. p. v hl. risalitu za půlkruhovými okny prostor sálu (kaple?) s původním štuk. stropem s kasetovým členěním 2 kruhových polí a obdélníka s bohatou profilací a lišt a podstropní římsy.