sokolovna

Nejstarší, nejprve samostatná budova sokolovny byla otevřena r. 1898, dostavba levé části z r. 1933. Rozlehlá budova uzavírá novější částí uliční frontu, úzkou boční fasádou ústí do proluky na západní straně. Hlavní fasády starší i novější části směřují do ulice, jsou spojeny jednoosým krčkem. Starší jednopatrová obdélná budova na pravé-východní straně má průčelí pětiosé, se středním trojosoým rizalitem. Fasáda v režném cihelném zdivu s uplatněnými štukovými architektonickými prvky. Nároží budovy a rizalitu zdůrazněno bosovanou lizénou v celé výšce fasády, pod římsou navazuje na pás kladí a profilovanou římsu, nad ní atiková zídka, ve třikrát odstupněný štít s volutovými křídly a drobným okénkem ve středu, ukončený půlkruhovým štítkem. Hlavní vstup v levé boční ose s profil. šambránou, ukončen přímou římsou a v nadpraží slepou půlkruhovou archivoltou s klenákem. Okna pravoúhlá, v patře rizalitu půlkruhově ukončená, lemována profilovanou šambránou s podokenní římsou, u pravoúhlých oken přímé nadokenní římsy. Vnitrní dělení oken do křížů. V bočních osách v úrovni 1. p. kruhové medailony s portréty zakladatelů Sokola Tyrše a Fügnera, v rizalitu znak Žižkova. Novější - levá budova je dvoupatrová, s obslužným parterem, odděleným přetaženou římsou. Uliční průčelí šestiosé, obloženo keramickým obkladem. I zde se uplatňuje plochý rizalit, členěný v meziokenních osách a horizontálně mírně vystupujícími pásy. Nad okny v rizalitu 4 reliéfy se sokolskými náměty. Nad rizalitem, pod korunní římsou čtveřice nízkých pásových oken. Na šesté ose při nároží umístěna vlajková žerď. Na boční fasádě pásové okno odsunuto pod korunní římsu, nad parterem osazen rozměrný figurální reliéf s námětem "Zdraví -síla - krása." Dostavba původně navržena firmou Krč-Novotný-Tomka, realizována podle přepracování ateliéru Hrůza-Rosenberg. Vstup situován v uliční i boční fasádě