obecní měšťanská škola

Školní budova - blok mezi ulicemi Chlečického, Lupáčovou a Táboritskou. Na hlavní patnáctiosou fasádu navazují zaoblená nároží o 3 a 5 okenních osách, boční fasády jsou 9osé. Budova nad zvýšeným přízemím třípatrová, dvoutraktová s připojeným schodištěm při dvoře. Fasády členěny meziokenními svislými pasy z hrubší omítky, lemovanými lizénami omítky hladké. Parapety druhého a třetího patra zdůrazněny obdélnými poli. Přízemí pojednáno nízkou rustikou. Na hlavním průčelí dva převýšené půlkruhově ukončené vstupy s mírně předstupující odstupněnou archivoltou z umělého kamene. Okna parteru na hlavním průčelí půlkruhově zaklenutá, ostatní okna pravoúhlá v hladké štukové šambráně, s původními rámy s řadou drobných tabulek ve spodní části. Všechna průčelí ve střední části završena nad korunní římsou pilířky zdobenou atikou. Velkoryse jsou řešeny také interiéry budovy s prostorami vestibulů a schodišť s motivy hranolových pilířů. Oba vestibuly řešeny shodně, stejně jako na ně navazující symetrická schodiště. Na plochách stěn i stropu s fabionem probíhají širší pásy hrubší omítky. Prostor schodišť s okny půlkruhově ukončenými, výškově přizpůsobenými v posl. patře prostoru schodiště. Schodišťová zeď otevřená širokými půlkruhově i přímo ukončenými otvory, vycházejícími přímo z pilířů. Zábradlí z umělého kamene s vyznačeným opracováním, tvořeno hranolovými pilířky s rovnými překlady zábradlí.