Národní dům

Řadový čtyřpatrový dům z r. 1910, vytvářející tupý úhel v půdorysném zálomu Bořivojovy ulice. V patrech 11-osá fasáda členěna při levé straně motivem zaobleného nároží, ukončeného v posledním patře loggií s věžovou nástavbou. Fasáda přízemí členěna půlkruh. vstupy a výkladci s plochými šambránami v hrubší omítce. Fasáda v 1. - 3. p. spojena vysokým řádem lisenových pilastrů, ukončených pod římsou 3. p. V nárožní části u tří okenních os římsa chybí a pásy prostupují do 4. p. Okna pater lemována probíhajícími vertikálními hladkými omítkovými pásy, mezi okny pater na fasádě štuk. pole ornamentálně zdobená kolem středových vpadlých oválných polí. Fasáda 4. p. hladká, v nárožní trojosé části s pravoúhle ukončenými otvory loggie, kryjící balkon. Patro ukončeno římsou, nad ní u nároží nízká atika ze střídavě pravoúhlých a trojúhelných štítků, za nimiž vystupuje šestiboké těleso věžové nástavby. Okenní rámy původní, v 1. p. s vloženými kosodélnými motivy. Nad přízemím ve střední ose nároží a u tří os v pravé delší části fasády představen balkon se zvlněným průběhem a původní kovanou mříží zábradlí. V pravé krajní trojité ose okna s ornamentálními vitrajemi, za nimi původní sál. Ve vestibulu původní členění stěn a vstupní prvky na schodiště, kde se uplatňuje původní zábradlí pojaté v duchu příznačného tvarového oproštění počínající moderny. V r. 1924 byly provedeny úpravy interiéru.