střední škola

Čtyřkřídlá budova z r. 1911 s hlavním třípatrovým křídlem, dvoupatrovým bočním křídlem, které spolu s budovou tělocvičny a přízemního křídla uzavírají zhruba čtvercový dvůr za hl. budovou. Za přízemním křídlem ve dvoře terasová zahrada. Uliční fasáda 16osá, členěná na stranách dvěma nestejně širokými mělkými rizality. Levý krajní rizalit 5osý s osově umístěným hl. vstupem, pravý 3osý. Působivá kompozice fasády, na níž se uplatňují v detailech i členění klasicizující prvky. Přízemí a 1. p. členěno v ploše pásovou rustikou s hrubším povrchem pásů, okna umístěna v úzkých vpadlých šambránách. Hl. vstupní portál lemován plochými pilastry, nesoucími půlkruhový fronton, druhý vjezd při pravém rizalitu půlkruhově zakončen, s odstupněným klenákem ve vrcholu. Fas. 2. a 3. p. spojena spol. řádem vysokých pilastrů v rizalitech a lizénových pásů ve stř. části fasády. Okna lemována štuk. šambránou s podokenní římsou a čabrakovým motivem, pod hl. prof. římsou probíhá pás kladí. Nad korunní římsou u hl. rizalitu v šíři tří stř. os vybíhá trojúhelný štít s půlkruh. oknem, kolem něj geometricky členěné štuk. pole. V šíři obou rizalitů střecha vybíhá do nízkého nástavce s vlastní valbovou střechou, odlišenou od sedlové střechy stř. části fasády. Dvorní průčelí členěna systémem hrubší omítkové plochy a hl. poli s lizénami lemujícími okenní otvory. V přízemí horizontální žlábkování, k zahradě 2 krajní symetrické půlkruh. vstupy (pravý druhotně zazděn). Nad těmito krajními osami drobné nízké 5boké štítky. Fas. tělocvičny vpravo ve dvoře mezi okny členěna plochými mělce konvexními, kanelovanými pilíři. K objektu přiléhá zahrada s architektonicky upravenou terasou s přístupovými schodišti po stranách, na niž navazovala původní zahradnická úprava. Zahrada v dnešním stavu postrádá členící arch. detaily. Interiér - vestibul se štuk. kazetovým stropem s plastickými dělícími lištami a štuk. dekor. prvky uvnitř kazetových polí. Schodiště dvouramenné, nesené sloupy s nízkými polygonálními hlavicemi, v dolní části sloupy přepásány obíhajícími pásky z umělého kamene, které navazují na zábradlí z téhož materiálu. Pole zábradlí dělena mělce kanelovanými sloupky a vyplněna kovanou mříží. Nad horním patrem schodiště štuk. kazet. strop. Dveře původní, členěny plochými ornamentálními terči nebo vystupujícími odstupněnými poli. Okna rovněž původní, zachováno původní zavírání s mosaz. kličkami. Stěny a strop průjezdu v levé části ul. budovy s jemným horizont. žlábkováním, v horní části hladké s odstupněnými pásky.