činžovní dům

Řadový čtyřpatrový dům z r. 1914 se zvýšeným přízemím, situovaný ve výrazně stoupajícím terému ulice. Fasáda v přízemí 5osá, v patrech okenní osy sdruženy variantně v ploše fasády a ve vystupujích arkýřových částech. Výrazným kordonovým pásem oddělena fasáda zvýšeného suterénu a přízemí, dále 1. a 2. p., oddělených od posledních horních pater. 1. a 2. p. členěno v krajních osách mělkými polygonálními arkýřovými prvky (členěnými vertikálními žlábkovanými pásky v jemnějším rastru než přízemí), balkonem (s geometrizující mříží) ve stř. ose, 3. a 4. p. má rizalitově vystupující prvky u obou stř. os a balkony po stranách, kde ukončují arkýře dolních pater. Fasáda je ukončena výrazně vyvinutou korunní římsou. Okna přízemní části lemována obíhajícími pásy vodorovně kanelovaných lizén, kombinovaných pod kordonovou římsou 1. p. diamant. motivem. V nadpražích a parapetech oken ornamentální, zčásti geometricky členěná obdélná pole. Okenní osy ve stř. části odděleny odstupněnými hladkými lizénami, vertikální pole mezi okny pater obdélná s ornam. výplní. Fasáda horních pater mezi okny s odstupněnými lizénovými pásy, vertikální pole mezi okny s geometrizující štukovou výzdobou. Balkony 3. p. v bočních osách s pův. mříží, analogickou balkonu 1. p. Vstupní dveře původní, členěny soustavou vkládaných čtvercových polí, v dolní části obdélná pole s diamant. motivem. V nadsvětlíku vysoká obd. výplň se základním čtvercových členěním, ve stř. části a v rozích s vloženými diagonálními prvky. Interiér - Vestibul je nad stoupající soklovou částí s monochromním keram. obkladem členěn odstupněnými lizénovými rámci s perlovcem, pod stropem vysokým vlysem s diamantovými motivy čtyřcípých hvězd. Na stropě geom. členění do čtverců a geom. motivů, obměněné v prostoru u schodiště. Zde jsou na stranách především symetrické dvojice dveřních prvků s dekor. členěnými křídly, geom. stylizujícími secesní schemata. Zábradlí schodiště střídmého geom. schematu. Překlady podpor neseny štuk. konzolami. Dlažby (teracco) s orámováním.